Izola zaradi Ribe v finančni stiski

Blokade računa ne bo, a druge bomo plačevali z zamikom, pravi župan Igor Kolenc.

Objavljeno
07. december 2015 21.50
Igor Kolenc, župan Izole
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Izola – »Na račun družbe Riba bomo do 16. decembra nakazali 1,07 milijona evrov. Tako visokega enkratnega plačila ni enostavno prenesti. Denar smo pripravljali za druge projekte, tudi za stanovanja. Blokade računa ne bo, toda naši plačilni roki za druge obveznosti bodo zamaknjeni,« je včeraj za Delo o izolskem dolgu do ribiškega podjetja povedal župan Igor Kolenc.

Koprsko višje sodišče je prejšnji teden odločilo, da mora izolska občina plačati Ribi 1,07 milijona evrov. Gre za vračilo kupnine 890.000 evrov za kupljeno in potem vrnjeno zemljišče občini in obresti v višini 8,5 odstotka na leto od leta 2013, ko sta glavna lastnika Ribe, nekdanji direktor Delamarisa Vojko Maver in nekdanji direktor Ribe Loredano Glavič, vložila odškodninsko tožbo.

Kolenc je napovedal, da bodo zaradi odločitve višjega sodišča zahtevali revizijo na vrhovnem sodišču in da bodo škodo poskušali ublažiti s prodajo zemljišča pri Drogini tovarni. Seveda pa bodo zdaj zanj težko dobili vsoto, ki bo vsaj podobna tisti iz leta 2009.

Takrat je Riba v času župana Tomislava Klokočovnika od občine kupila približno 3500 kvadratnih metrov veliko parcelo v industrijski coni, na južni strani tovarne Droga Kolinska. Igor Kolenc pravi, da je bila površina približna, saj parcela ni bila natančno odmerjena, poleg tega je bila delno v lasti agrarne skupnosti. Kljub temu je občina Izola tedaj prevzela kupnino 890.000 evrov in jo še v istem predvolilnem letu tudi porabila, čeprav nakup sploh niti ni bil v celoti izpeljan, saj kupec lastništva ni mogel vpisati v zemljiško knjigo. Odnosi med občino, ki jo je zastopal novi župan Igor Kolenc, in kupci so se zaostrili, in ker številnih sporov v treh letih niso mogli rešiti, sta Vojko Maver in Loredano Glavič po pisnem opozorilu izolskemu županu odstopila od pogodbe. Sprva sta zahtevala le vračilo kupnine neposredno od občine, pozneje pa vložila tožbo, ki sta jo zdaj tudi pravnomočno dobila.

Lastnika sta tudi že vložila drugo odškodninsko tožbo, s katero od občine terjata še 972.000 evrov zaradi poslovne škode. Ostala sta namreč brez evropskih nepovratnih sredstev, o katerih je Maver prepričan, da bi jih dobila, saj sta na parceli želela zgraditi obrat za predelavo rib, kjer naj bi zaposlila 25 delavcev. Sodišče je s tem primerom doslej čakalo na pravnomočno sodbo v prvi tožbi.

Župan Kolenc trdi, da je za ves zaplet krivo prejšnje občinsko vodstvo, zato je tudi z vsemi okoliščinami posla seznanil pristojne pravosodne organe. Toda Klokočovnik njegove očitke zavrača, ker da niti po petih letih v tem primeru ni pravnomočne obtožnice proti njemu in njegovim sodelavcem.