Vlada predlaga: izredni član uprave Mercatorja Gregor Planteu

42-letni Planteu je dosedanji direktor Rokometnega kluba Celje in finančnik brez izkušenj z vodenjem večjih sistemov.

Objavljeno
08. maj 2017 20.51
Gregor Planteu
Vi. V., STA
Vi. V., STA
Ljubljana - Koalicija se je po pojasnilih predsednika vlade Mira Cerarja ta konec tedna dogovorila o izrednem članu uprave Mercatorja. Na Delu smo izvedeli, da bo vlada imenovala Gregorja Planteua.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ga je po današnji dopisni seji vlade tudi predstavil. 42-letni Planteu je dosedanji direktor rokometnega kluba Celje in finančnik brez izkušenj z vodenjem večjih sistemov. Ravno zato se je na seji pojavilo vprašanje, ali so bili v koaliciji res presenečeni nad Počivalškovim predlogom dokaj neznanega imena. Na to je minister odvrnil, da verjame, da Slovenija premore sposobne kadre ter meni, da je njegov predlog, ki ga je podal vladi, strokovno utemeljen. Pričakuje, da bo Planteu funkcijo nastopil najkasneje v ponedeljek.

Zdravko Počivalšek in Gregor Planteu, foto: Jože Suhadolnik/Delo

Počivalšek je še pojasnil, da so z imenovanjem pohiteli iz več razlogov. Ukrep je v prvi vrsti nujen, da preprečijo negativno vplivanje Agrokorja kot večinskega lastnika na Mercator. Vlada ocenjuje, da javni interes v tem primeru presega interese lastnika. Poudaril je, da izredni član uprave ne bo posegal v redno delo družbe.

Planteu je pojasnil, da je več let deloval v mednarodni multinacionalki Maersk. Sodeloval je tudi pri optimizaciji poslovanja večjega podjetja in vodil sanacijo rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Poudaril je, da s sedanjo upravo ni v nikakršnih odnosih.

Po pisanju Večera je pred opravljanjem trenutne funkcije v rokometnem klubu finančni svetovalec in se je ukvarjal s številnimi posli - od gradbeništva prek poslovnega svetovanja do energetike. Kot navaja časnik, ki se sklicuje na Siol, je ključna vez med Počivalškom in Planteuom direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Počivalšek aktualnega direktorja celjskih rokometašev po navedbah Večera dobro pozna tudi sam, saj je bil v upravnem odboru celjskega kluba, ko je tja leta 2014 prišel Planteu. Izkušenj v velikih gospodarskih družbah nima, uveljavil pa se je v poslih s študentskih servisom. Družba Študentski, ki jo še vedno vodi Planteu, je lani ustvarila slabih 1,4 milijona evrov prihodkov in dobrih 7400 evrov čistega dobička, še navaja časnik.

Izrednega člana uprave bo na predlog vlade imenovalo sodišče

Vlada ima od sobote zakonsko podlago, da v Mercator, ki je pod pritiskom zaradi težav Agrokorja, pošlje izrednega člana uprave. To daje zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo. Izrednega člana uprave bo na predlog vlade imenovalo sodišče.

V zakonu sicer piše, da je izredni član uprave lahko vsaka oseba, ki izpolnjuje siceršnje pogoje za člana uprave, v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe. Izrednega člana uprave na predlog vlade imenuje sodišče, in sicer v treh dneh od prejema predloga vlade. Pritožba ne zadrži izvršitve, zoper sklep o imenovanju izrednega člana uprave tudi ni izrednih pravnih sredstev.

Naloga izrednega člana uprave bo izključno vodenje poslov

Izredni član uprave bo odgovoren izključno za vodenje poslov z njenim večinskim družbenikom ter z njim povezanimi osebami, torej v primeru Mercatorja za posle z Agrokorjem in z njim povezane družbe. Naloga izrednega člana uprave je družbo ščititi pred denarnimi in blagovnimi tokovi v korist večinskega lastnika, ne sme pa se vpletati v redno poslovanje.

V času mandata izrednega člana uprave družba sistemskega pomena ne sme večinskemu lastniku ali z njim povezanim družbam podeliti nobenih poroštev, garancij, posojil, jamstev ali podobnih zavez in ne sme odobriti posojila neposredno ali posredno, predujma (ali drugega instrumenta obratnega kapitala), blagovnih kreditov ali plačati dodatnih storitev večinskemu družbeniku, razen če s tem soglaša izredni član uprave.

Prav tako sistemska družba v času mandata izrednega člana uprave ne sme pristopiti ali prevzeti dolga ali izvesti plačila namesto večinskega družbenika ali z njim povezanih družb.

Družba sistemskega pomena mora vsake tri mesece sestaviti poročilo o vseh poslih, sklenjenih z večinskim družbenikom ali z njim povezanimi družbami. S poročilom se mora pred javno objavo seznaniti nadzorni svet družbe, izredni član uprave s poročilom seznani tudi ministra, pristojnega za gospodarstvo.

Plačilo izrednega člana uprave

Stroške povezane s plačilom za delo za izrednega člana uprave krije družba sistemskega pomena, višino plačila pa določi nadzorni svet družbe, pri čemer upošteva veljavno politiko prejemkov za člane uprave.

Mercator je leta 2014 kupil Agrokor. Ta je zdaj zaradi približno šest milijard evrov dolgov zašel v velike težave z likvidnostjo in se je znašel pod hudim pritiskov upnikov. Hrvaška vlada je zato s pomočjo hitro sprejete zakonodaje imenovala posebno izredno upravo v koncernu, ki bo nadzorovano vodila prestrukturiranje skupine. Izredno upravo vodi Ante Ramljak.