Danes se začenja petletni mandat Janka Medja v NLB

Kdo bo Medjo nadomestil v nadzornem svetu uradno še ni znano.

Objavljeno
02. oktober 2012 09.33
Posodobljeno
02. oktober 2012 09.40
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Ljubljana - Petletni mandat predsednika uprave NLB je z današnjim dnem nastopil Janko Medja, poroča STA. Nadzorni svet banke ga je na to mesto imenoval sredi septembra, Medja pa je v ponedeljek prejel dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje funkcije člana uprave banke, so danes sporočili iz NLB.

Doslej predsednik nadzornega sveta NLB je tako na mestu prvega moža banke zamenjal Boža Jašoviča, ki je zaradi nesoglasij z državo kot največjim lastnikom glede prodaje Mercatorja s položaja odstopil že decembra lani.

Pred nastopom službovanja v NLB je Medja svojo poslovno pot gradil v Unicredit banki Slovenija.

Med prednostnimi nalogami nove uprave je Medja navedel, da se mora banka jasno začeti ukvarjati s strankami in poslom, omenil je prestrukturiranje banke v smislu čiščenja bilanc ter prenove upravljanja in organizacijskih sprememb ter skrb za kapitalsko ustreznost banke, pri čemer ne prestrukturiranje ne skrb za kapitalsko moč ne bosta mogoči brez sodelovanja z lastniki in z nacionalnimi ter evropskimi regulatorji, navaja STA.

Kdo bo Medjo nadomestil v nadzornem svetu uradno še ni znano. Ministrstvo za finance je napovedalo čimprejšnjo skupščino, na kateri bi dopolnili nadzorni svet, koalicija pa naj bi se po poročanju medijev dogovorila o prihodu direktorja Združenja bank Slovenije Franceta Arharja v nadzorni svet banke. Nekdanji guverner Banke Slovenije in donedavni predsednik uprave Unicredit banke Slovenije pa naj bi postal prvi nadzornik, zaključuje STA.