Japti vabi podjetnike v Turčijo

Podjetja, ki se želijo vključiti v gospodarske delegacijo, ki potuje v Istanbul, morajo do 21. septembra poslati prijavnico na Japti.

Objavljeno
12. september 2012 19.16
*reu* TURKEY/
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljubljana - Slovenska gospodarska delegacija bo 9. oktobra pod vodstvom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava na enodnevnem obisku v Istanbulu. Podjetja, ki se želijo vključiti v delegacijo morajo do 21. septembra poslati Javni agenciji za podjetništvo in tuje investicije (Japti) elektronsko prijavnico.

Pred obiskom v Turčiji pa bo Japti organizirala tudi pripravljalni seminar o tem, kako poslovati s to državo, ki bo 4. oktobra v Ljubljani. Seminar bo za predstvanike podjetij, ki se bodo udeležila tega obiska brezplačen, Japti bo pokril tudi stroške slovensko-turške poslovne konference v Istanbulu in dvostarnskih sestankov med slovenskimi in turškimi podjetji, medtem ko si bodo morala pot in namestitev v hotelu podjetja plačati sama. Namen gospodarske delegacije je slovenskim podjetjem približati turško poslovno okolje, olajšati navezovanje poslovnih stikov s tamkajšnjimi podjetji in skrajšati pot do sklepanja poslov.

Turčija je za Slovenijo zanimiva gospodarska partnerica, saj ima zelo stabilno gospodarsko rast in je v carinski uniji z EU. Njeno gospodarstvo je na 16. mestu lestvice največjih gospodarstev na svetu in mnogi ekonomski analitiki mu napovedujejo dinamičen razvoj. Lani je bila gospodarska rast v Turčiji 4,6- odstotna, BDP na prebivalca je 14.600 dolarjev, skupna vrednost tujih neposrednih vlaganj v tej državi pa je 99 milijard dolarjev.

To je eden od ciljnih trgov na področju internacionalizacije našega gospodarstva in tudi Turčija je zainteresirana za sodelovanje s Slovenijo, zato sta državi lani podpisali memorandum o sodelovanju med vladama obeh držav in o strateškem partnerstvu. Državi sta tudi že podpisali za gospodarstvenike najpomembnejša dvostranska sporazuma, in sicer o odpravi dvojne obdavčitve in o zaščiti vlaganj. Blagovna menjava Slovenije s Turčijo se je lani, glede na leto prej, povečala za 6,8 odstotka, in sicer na 388,5 milijona evrov. V prvih štirih mesecih letos pa se je medsebojna menjava precej zmanjšala. In sicer zlasti uvoz iz Turčije, ki se je zmanjšal kar za 30 odstotkov, medtem ko se je naš izvoz na turški trg skrčil za 5,7 odstotka.