Jašovič: Prodali bomo Mercator, ker smo se tako odločili

Na srečanju finančnikov so se bankirji strinjali, da so posojila pred krizo obravnavali preveč lahkotno.

Objavljeno
11. november 2011 18.22
Posodobljeno
11. november 2011 18.42
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Portorož - Mi smo se odločili, da je treba Mercator prodati in ga tudi bomo, je na okrogli mizi v okviru Posveta finančnikov v Portorožu povedal predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Božo Jašovič.

Težave pri prodaji, po njegovih besedah, predstavlja trenutna nelikvidnost kapitalskega trga zaradi česar je iztržena cena lahko slaba. »Zato se mučimo, da bi z neko premijo, z večinskim paketom vendarle dobili čim več nazaj,« je pojasnil prvi mož NLB.

Jašovič je najprej zanikal govorice, da je prodaja Mercatorja naročena in pojasnil, da so to sami ugotovili in o tem govorijo že dve leti. Na vprašanje, kdo jim je svetoval oz. rekel, da Mercatorja ne smejo prodati, ni hotel odgovoriti, ker je to »irelevantno«. »Dokler mi odločamo in smo se odločili, da je treba Mercator prodati, ga tudi bomo.«

Banke: kredite se je obravnavalo na prelahkoten način

Na današnji okrogli mizi so se sicer predsedniki uprav štirih slovenskih bank strinjali, da se bodo obrestne mere bančnih kreditov v prihodnje povečale, to pa predvsem zato, ker krediti presegajo depozite. Hkrati so priznali, da se je v obdobju pred izbruhom krize kredite odobravalo na preveč lahkoten način, poroča STA.

Tako je predsednik uprave Unicredit Bank France Arhar opozoril, da bo vpliv ukrepov Evropske centralne banke na višino obrestnih mer irelevanten, saj gre predvsem za vprašanje zaupanja na trgu. Po Jašovičevem mnenju je ključ problema v tem, da imajo slovenske banke več kreditov kot pa zbranih depozitov.

Čeprav so se sogovorniki strinjali, da se bodo obrestne mere zvišale, nihče ni želel tvegati konkretnih številk. Je pa predsednik uprave Abanke Vipa Jože Lenič zato napovedal, da obrestna mera ne bo za vse enaka, ampak se bo diferencirala. Predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Matjaž Kovačič pa je opozoril, da že zdaj plačujemo povprečno za dva odstotka višjo obrestno mero na depozite kot sosednji Avstrija in Italija.