Jelen zapravil zaupanje nadzornikov Rudnika Trbovlje-Hrastnik

Novi nadzorniki razrešili direktorja, anonimka omenja prodaje premoženja mimo nadzornega sveta.

Objavljeno
14. december 2015 11.08
malovrh*Vodstvo RTH
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje – Bojan Jelen od petka ni več direktor Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH). Po trditvah zanesljivega vira so ga nadzorniki na popoldanski seji nepričakovano razrešili. Razlog: ne zaupajo mu več. Kaj je sprožilo nezaupanje NS, ki je bil imenovan šele novembra, uradno ni znano, neuradno pa naj bi bila njegova razrešitev povezana z navedbami v anonimki, ki smo jo prejeli na Delu.

Le dva meseca in dve leti je montanist Jelen vodil RTH. V anonimki mrgoli obtožb na račun kočljivih poslovnih odločitev, za katere naj ne bi imel privolitve prejšnjih nadzornikov, obtožuje pa ga tudi domnevnih povezav z bivšim Jankovićevim poslancem Jožetom Velikonjo, svetovalcem Branetom Ogorevcem in odvetniško družbo Zaman ter celo preklasifikacije na rudniških površinah odloženih odpadkov.

Potrjevanje nezakonite prodaje za nazaj

Nič manj obtožb ne leti na Slovenski državni hodling (SDH) oziroma na Roberta Bička, ki na SDH bedi nad RTH oziroma prodajo premoženja. Biček, prvi mož SDH Matej Pirc in Zamanovi odvetniki naj bi, obtožuje anonimka, nekdanjega prvega nadzornika RTH Jerneja Vodeba silili, da potrdi nezakonite prodaje premoženja RTH za nazaj. Ker na seji 16. septembra tega ni storil, so ga novembra zamenjali. »In s tem odstranili ovire za nadaljnje izčrpavanje RTH,« trdi anonimnež.

A petkova poteza novih nadzornikov, ki jih vodi Ervina Jarc, podsekretarka ministrstva za finance, te trditve ne potrjuje. Mimogrede: akt, ki je v RTH predvideval tri nadzornike namesto šestih, je bil napisan že leta 2014. Nekdanji nadzornik Vodeb na naše poizvedovanje, zakaj ni ukrepal proti Jelenovi samovolji, ne odgovarja, s SDH pa odgovore še čakamo. Nadzorniki Jelena brez soglasja SDH sicer ne bi mogli zamenjati.

Anonimka Jelenu očita, da je prepoceni prodal počitniški dom na Rabu, drago in brez soglasja NS obnovil dom na Planini in nepravilno vodil prodajni postopek za kamnolom Vode v Trbovljah. Zato naj bi mu že prejšnji NS ne odobril prodaje. A Jelen je za kamnolom od zasavskega gradbinca AGM Nemec prejel celo že kupnino – neuradno 250.000. Približno 3,5 milijona evrov vredne zaloge peska v kamnolomu je sicer prodajal za izklicnih 125.000.

Jelen naj bi prejšnjemu NS tudi neustrezno poročal o poslovanju RTH, denar za sanacijo površin porabljal za tekoče stroške in nakazoval visoke zneske finančnemu svetovalcu Ogorevcu. Njegova vloga svetovalca je precej nejasna. Z Ogorevčevo družbo Nova finra je Jelen podpisal pogodbo o forenzični preiskavi v Spektru za 880 evrov za delovni dan, a rezultatov ni dala. Samo letos je Spekter Novi finri po Supervizorju nakazal dobrih 33.000 evrov, RTH pa od novembra lani do aprila letos še 12.000.

Vse obtožbe zanika

Jelen je navedbe v anonimki za Delo le nekaj ur pred razrešitivjo označil za močno izkrivljene, povedal je, da je imel za prodajo doma na Rabu v likvidacijskem postopku hčerinske družbe M & P pristanek skupščine in zanikal, da bi bil kamnolom Vode že prodan. Postopek se še izvaja, je dejal, zato tega ne komentira. Zanikal je tudi navedbe, da je RTH v dom na Planini vložil 50.000 evrov.

Neuradno je vložek vreden slabo polovico tega zneska. Jelen je zavrnil tudi očitke o porabi sredstev. Porabljajo jih skladno s potrjenim letnim poslovnim načrtom za leto 2015, ki ga je sprejel prejšnji NS, je dejal in dodal, da ima RTH za odpadke in za material za sanacijo površin vsa dovoljenja. Letos jih je republiška okoljska inšpekcija dvakrat preverjala. Jelen zagotavlja, da na površinah RTH ni materialov kočljivega izvora.

Po dostopnih podatkih so novi nadzorniki za vršilca direktorja RTH imenovali rudniškega financarja Staneta Sotlarja, medtem ko bo Jelen do imenovanja novega vršilec dolžnosti direktorja v hčerinskem Spektru. Od leta 2014 je bil namreč tudi njegov direktor. To je bila ena od treh njegovih funkcij v RTH in Spektru: kot direktor RTH je bil hkrati tudi predsednik skupščine hčerinskega Spektra, v tej vlogi pa se je imenoval še za direktorja Spektra. V zvezi z njim je na obzorju že novo vprašanje: kdo bo v Spektru izvedel naslednjo kadrovsko potezo – imenovanje direktorja. Razpis se je končal te dni, Jelenov favorit pa naj bi bil Jože Velikonja.