Jože Colarič: Krka je usmerjena v prihodnost

Nadzorniki 18. novembra o novih članih uprave.  Enaka božičnica za vse v višini 1281,93 evra bruto. 

Objavljeno
12. november 2015 20.17
Marjana F. Kristan, Silva Čeh, gospodarstvo
Marjana F. Kristan, Silva Čeh, gospodarstvo
Novo mesto – Nadzorni svet Krke bo 18. novembra imenoval nove člane uprave, predlog zanje bo podal predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič. O imenih, kot je pojasnil v pogovoru za Sobotno prilogo, sicer še ne more govoriti.

Krka je med industrijskimi podjetji po prihodkih že nekaj časa med največjimi, predvsem po izvozu. Na začetku novembra je odprla Notol 2, največjo naložbo zadnjih let v Sloveniji, oktobra pa obrat v Krškem Sinteza 1. Naložbi sta skupaj vredni skoraj 300 milijonov evrov. V povečevanje proizvodne zmogljivosti jih silijo tudi tržne razmere, saj jim je samo nižanje cen zdravil v zadnjem letu vzelo sto milijonov evrov. »In če hočemo zadržati raven, ki smo jo imeli včeraj, moramo danes precej povečati fizični obseg prodaje. Če pa hočemo rasti, moramo veliko vlagati v razvoj in raziskave, zato da imamo čim več novih in zanimivih izdelkov. In da jih imamo čim prej, vsekakor prej kot konkurenca,« pravi Colarič. Krka je v zadnjem desetletju samo za naložbe namenila več kot 1,3 milijarde evrov, če k temu dodamo še vlaganje v raziskave in razvoj, je to dodatnih 900 milijonov, skupaj torej 2,2 milijarde evrov. »Seveda pa je treba izvesti tudi prevzeme, ki jih bomo lahko 'vgradili' v naš sistem, si z njimi zagotovili dodatna tržišča ali pridobili dodatne izdelke, zdravila, ki jih mi še nimamo.« Colarič pravi, da so se prevzemov vedno lotevali previdno, zato so bili uspešni.

Sam še vedno nasprotuje prevzemu Krke, saj želi, da imajo in ohranijo samostojnost, si sami pišejo strategijo in odločajo, katere izdelke bodo razvijali in tako dalje; da se, skratka, z vsem ukvarjajo sami, ne pa da bi bili sestavni del nekega velikega mastodonta, od katerega bi dobili naloge, ki bi jih morali izpolnjevati. »Seveda pa se zavedam še nečesa: če lastniki jutri rečejo, da bi Krko in njihov delež prodali, bodo to storili. Lastnik ima vedno prav. Čeprav bi jaz raje videl, da bi bila Krka samostojna.« Colarič je v pogovoru še pojasnil, kako se spopadajo s problemi zaradi negativnih tečajnih razlik z rubljem, tožbah v farmaciji itd. Napovedal je še izplačilo enake božičnice vsem sodelavcem 18. decembra v višini 1281,93 evra bruto.

Več v jutrišnji Sobotni prilogi