Julonova toplota ogreva bazene

Atlantis  -  Edinstven sistem krožnega gospodarstva

Objavljeno
29. december 2015 17.26
Blaž Kondža
Blaž Kondža
Ljubljana - Bazeni ljubljanskega Vodnega mesta Atlantis v BTC City se že ves december grejejo še bolj zeleno in trajnostno kot doslej. Atlantis in Julon sta sklenila dogovor o oskrbi s toplotno energijo, pri katerem bo Julon presežek toplotne energije preusmeril v bazene Atlantisa in s tem 100-odstotno zadostil potrebam po toplotni energiji Atlantisa.

To je rezultat skupnega projekta družbe BTC in podjetja Julon iz italijanske skupine Aquafil. Podjetji sta skoraj soseda, zato bo dogovor omogočil znatno zmanjšanje okoljskih vplivov in prispeval k bolj zeleni Ljubljani. Investicijo v projekt v višini 300.000 evrov, ki naj bi se povrnila v dobrem letu dni, si delita podjetji Julon in BTC. Zagona novega sistema so se včeraj med drugim udeležili vodilni predsednik uprave BTC Jože Mermal, generalni direktor Julona Edi Kraus, predsednik uprave skupine Aquafil Giulio Bonazzi, ljubljanski župan Zoran Janković in italijanska veleposlanica v Sloveniji Rossella Franchini Sherifis.

Prispevek k bolj zeleni Ljubljani

Toplotna energija v obliki vroče vode, ki jo bo odslej uporabljalo Vodno mesto Atlantis, v podjetju Julon nastaja v proizvodnem procesu Econyl, ki velja za edinstven sistem krožnega gospodarstva v svetovnem merilu, v katerem se iz odpadkov pridobiva sekundarna surovina za poliamidno prejo, ki ima popolnoma enako kakovost kot izdelki, pridobljeni iz surove nafte. Energijo, ki nastane pri tem, podjetje Julon delno ponovno uporabi v proizvodnih procesih, preostanek pa je do sedaj predstavljal neizkoriščen presežek energije.

Nov dogovor o oskrbi s toplotno energijo bo omogočil zmanjšanje količine toplotne energije, ki ga Vodno mesto Atlantis kupi od družbe Termoelektrarna Toplarna Ljubljana. Posledično se bo za enako količino zmanjšala tudi proizvodnja toplotne energije v mestu in z njo količina emisij ogljikovega dioksida. Po njihovih ocenah bodo izpusti manjši za okoli dva milijona kilogramov tega toplogrednega plina.