Kaj čaka Cinkarno po rekordu

Izzivi celjske tovarne so novo rekordno leto, tovarna v Srbiji in stabilno lastništvo.

Objavljeno
14. marec 2018 18.23
Cinkarna. V Celju 9.2.2015
Karel Lipnik
Karel Lipnik

Ljubljana – Za Cinkarno Celje so značilna izrazita nihanja ugodnih in manj ugodnih obdobij. To pa otežuje odločitev družbe za novo tovarno in namere delničarjev, ki bi radi izstopili iz lastništva. Letos je v načrtu nov rekord, a nove proizvodne zmogljivosti so le na papirju.

Družba predvideva, da se bodo ugodne razmere letos nadaljevale. Glavna omejitev so polno izkoriščene kapacitete. Družba letos načrtuje šestodstotno rast prodaje, ki jo bo zmogla z optimizacijo procesov. A vse ne bo tako preprosto, kot je videti na prvi pogled.

Cinkarna Celje pričakuje več kot 20-odstotno rast stroškov materiala. Zanjo je sicer značilno nihanje lepih in slabih časov. To pa pomeni tudi precej težav pri naložbah. Družba se je v zadnjih letih skoraj povsem osredotočila na proizvodnjo titanovega dioksida, kar ji je prineslo tudi rezultat, a hkrati je s tem tudi bolj izpostavljena muhavosti kupcev.

Ob polno zasedenih kapacitetah v Celju na papirju že obstaja nova tovarna v Srbiji. Naložbo, vredno več kot 200 milijonov evrov, naj bi začeli leta 2020.

Ker so zdaj znani stroški sanacije okolice, je pričakovati nov poskus prodaje večinskega deleža. Država ima z DUTB, Modro Zavarovalnico in SDH kar 45-odstotni lastniški delež, a cilji državnih lastnikov niso enotni. V prejšnjih poskusih prodaje je sodeloval tudi DUTB, ki ima okoli šestino delnic. A vprašanje je, ali bo tudi v naslednjem poskusu.

Če se vlagatelji lahko zdaj tolažijo z lepo dividendo, ta bo letos skoraj gotovo bistveno večja kot lani, pa za Cinkarno značilno ciklično nihanje uspešnih in manj uspešnih obdobij pomeni, da lahko dividenda ob poslabšanju razmer usahne in tudi kupce bo takrat težko najti.

Cinkarna Celje je lani ustvarila 188,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 11 odstotkov več kot leta 2016. Rast prihodkov je večinoma posledica velikega povpraševanja po paradnem izdelku – titanovem dioksidu. Pri tem pa so se stroški materiala kljub rasti prodaje zmanjšali za osem odstotkov. Slabši finančni del in večji drugi poslovni odhodki se niso poznali pri uspehu. Spomnimo, da je družba lani oblikovala dodatne rezervacije za stroške sanacije okolja.

Dobiček iz poslovanja Cinkarne Celje je lani dosegel rekordnih 35,7 milijona evrov, kar je 3,5-krat več od prav tako zelo uspešnega leta 2016. Tudi čisti dobiček družbe se je lani skoraj potrojil in dosegel 28,8 milijona evrov.