Kaj je za električno vtičnico

Na prvem Elektrofestu so Eles, Fakulteta za elektrotehniko in Elektroinštitut Milan Vidmar dijakom približali električni sistem.

Objavljeno
20. september 2013 17.27
Slovenija, Maribor, 4.12.2009 - daljnovodi foto:Tadej Regent/Delo
B. T., gospodarstvo
B. T., gospodarstvo
Ljubljana - Lanski prvi Elesov Dan odprtih vrat je danes prerasel v izobraževalni dogodek Elektrofest. Tri elektro inštitucije - Eles, Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV) in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) - so med več kot 400 dijaki srednjih šol širile energetsko pismenost.

Razstavo fotografske razstave Prenosne poti po meri uporabnika in ciklus fotografij poskusov, izvajanih v laboratoriju EIMV so uradno odprli Janez Hrovat, zastopnik/direktor družbe Eles, Boris Žitnik, direktor EIMV, in Igor Papič, dekan UL FE. Na Elesu so za dijake pripravili predavanje na temo elektroenergetskega sistema v Sloveniji in njegovega vodenja, ki ga kot sistemski operater prenosnega omrežja 24 ur na dan opravlja Eles. Na EIMV so v dijake popeljali v Visokonapetostni laboratorij. V njem izvajajo preizkuse naprav, ki obratujejo v elektroenergetskem sistemu, simulirajo pa tudi pojave strel. Znanje EIMV prodaja tako Elesu, kot tudi tujim opreterjem omrežij in tudi proizvajalcem opreme za prenos elektrike. Raziskovalci na Fakulteti za elektrotehniko pa so pripravili preprosto timsko igro, kjer so se dijaki po razdelitvi vlog (elektrarna, prenosne poti in porabniki) s svojimi sošolci pomerili v simuliranju procesa oskrbe z električno energijo. Dobavo električne energije so na zanimiv način prikazali v obliki štafetnih iger.

Papič, je ob otvoritvi dejal, da se zaveda velikega pomena sodelovanja z gospodarstvom in da so dogodki, kjer se združijo gospodarstvo in fakultete, izjemno pomembni. Elektrofest je tako dodatna potrditev dobrega sodelovanja med fakulteto in elektrogospodarstvom. Dijaki in študentje se seznanjajo s širino bodočega poklica, spoznajo pa lahko tudi bodoče delodajalce. Enako velja za predstavnike gospodarstva, ki se veselijo velikega zanimanja mladih za poklic inženirja elektrotehnike.

Kot je še pojasnil Papič, zahtevajo nove smernice v energetiki, kot so učinkovita raba in obnovljivi viri energije, preskok v miselnosti. Zato energetika potrebuje novo genaracijo pametnih inženirjev, dogodki, kot je Elektrofest, pa so natančno to spajanje izobraževanja in gospodarstva. Elektroenergetsko omrežje je namreč eden največjih sistemov, kar jih je zgradil človek. Delovati mora usklajeno po vsej celini, poraba in proizvodnja morata namreč biti enaki.