Kako do najugodnejšega ponudnika elektrike

Pomagate si lahko s kalkulatorji na strani ZPS in dobaviteljev ter s podatki javne agencije za energijo.

Objavljeno
02. avgust 2011 09.06
Posodobljeno
02. avgust 2011 09.06
Katja Željan, Nova Gorica, Barbara Pavlin, gospodarstvo, A. V. B., Delo.si
Katja Željan, Nova Gorica, Barbara Pavlin, gospodarstvo, A. V. B., Delo.si

Porabniki elektrike se zaradi vseh podražitev lahko odločimo za brezplačno menjavo dobavitelja za bolj ugodnega. Ta je hitra in preprosta, ne glede na to, kje živimo.

Ponavadi zadostuje, če novemu dobavitelju pošljemo zadnji račun za elektriko. Postopek zamenjave dobavitelja traja od tri do največ sedem tednov od dneva prijave popolne vloge za zamenjavo pri sistemskem operaterju omrežja.

Kalkulatorji dobaviteljev in ZPS

Koliko lahko prihranimo, če preidemo od sedanjega na najugodnejšega novega dobavitelja, si lahko s pomočjo kalkulatorjev izračunamo na spletnih straneh dobaviteljev ali pa na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Na strani je tudi spletna povezava z Javno agencijo RS za energijo, kjer potrošnik na podlagi svojih podatkov o porabi lahko preveri, kolikšen bi bil njegov račun pri katerem koli ponudniku, in izbere najugodnejšega.

Tam so tudi odgovori na pogosta vprašanja potrošnikov, denimo, kako poteka in koliko stane zamenjava dobavitelja, katere podatke potrebujemo zanjo, kako sklenemo novo pogodbo, kdo bo reševal težave zaradi izpada elektrike, okvare števca, kdo bo odčitaval števec itn.

Pri ZPS so izračunali, da bi z zamenjavo distributerja porabniki na leto prihranili približno enomesečni strošek za elektriko, po konkretnih izračunih pa bi bil prihranek od 20 do 180 evrov na leto, odvisno od porabe gospodinjstva in od tega, kdo dobavlja energijo.

Draženje elektrike

Električno energijo so že podražili v Elektru Maribor, Elektru Ljubljana in Elektru Celje. Elektro Gorenjska podražitve elektrike za letos ne napoveduje, vsaj do konca junija 2012 pa naj cene električne energije ne bi zvišali v Gen-I in Petrolu.

To zavezo so Gen-I, Petrol in Petrol Energija dali Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), medtem ko je Elektro Gorenjska ni sprejela.

S tem so se trije dobavitelji zavezali, da zagotovijo dobavo električne energije po veljavni ceni, brez skritih stroškov in brez sankcij za morebitno zamenjavo dobavitelja pred iztekom enega leta.

Od včeraj dražji tudi Elektro Primorska

Z včerajšnjim dnem je tudi Elektro Primorska podražil električno energijo za gospodinjske odjemalce v obstoječih paketih osnovne in okolju prijazne preskrbe.

Elektrika se bo tako v povprečju podražila za 6,96 odstotka, kar v povprečju pomeni 1,28 evra višji strošek za električno energijo na mesec. To pa ne bo edina sprememba, ki jo v omenjeni družbi napovedujejo.

Po besedah Tjaše Frelih, ki skrbi za stike z javnostjo, so s 1. avgustom gospodinjskim odjemalcem začeli zaračunavati tudi tako imenovani strošek podpornih storitev v višini 0,65 evra (brez DDV), ki ga bodo zaračunali vsak mesec za posamezno merilno mesto. Odločitev za ta korak je posledica širjenja obsega podpornih storitev, pravijo v družbi.

Nova ponudba

Sicer pa ima Elektro Primorska odslej tudi novo ponudbo, in sicer paketa Ena in Ena modri. Namenjena sta vsem gospodinjskim odjemalcem, posebej zanimiva pa sta za tiste, ki imajo povprečno dnevno porabo več kot 25 kilovatnih ur. V paketih Ena in Ena modri bo glede na porabo mogoče pridobiti tri različne cene električne energije, pri čemer bo pri večji povprečni dnevni porabi cena ugodnejša. Osnova za izračun cene električne energije za posamezen razred povprečne dnevne porabe je količnik izračuna cene energije. Odjemalcem, ki bodo izbrali paket Ena ali Ena modri, v družbi do konca prihodnjega leta ne bodo zaračunavali stroška podpornih storitev.