Kako Trump udarja po Sloveniji?

Trenutni seznam z jekli s 25-odstotno uvozno dajatvijo vključuje vse vrste in oblike jekel Skupine Sij, ki jih ta izvaža v ZDA.

Objavljeno
21. marec 2018 19.50
suhadolnik acroni jesenice
Nejc Gole, L. Z., STA
Nejc Gole, L. Z., STA

Ameriške carine na aluminij in jeklo za Slovenijo ne pomenijo prevelike nevarnosti. A zaostrovanje protekcionističnih ukrepov, ki ga lahko pričakujemo, bi resno prizadelo slovenske izvoznike, je ocenil Črt Kostevc z ljubljanske ekonomske fakultete.

Med slovenskimi jeklarji je ta trg najpomembnejši za skupino Sij. Sedanji seznam z jekli s 25-odstotno uvozno dajatvijo je že dokončno oblikovan ter vključuje vse vrste in oblike jekel skupine Sij, ki jih izvaža v ZDA. To pomeni, da ukrep zadeva celotno prodajo Sija v ZDA, ki je za leto 2017 ocenjena na več kot 31.000 ton jeklenih izdelkov oziroma okoli 62 milijonov evrov prihodkov, pojasnjuje vodja marketinga skupine Sij Mario Ivankovič.

V Siju se zavzemajo za dve potencialni rešitvi, in sicer izvzetje Evropske unije kot celotnega bloka oziroma izvzetje posameznih vrst jekel skupine Sij, ki jih ZDA ne proizvajajo v enakem dimenzijskem obsegu ali pa je njihova proizvodnja omejena. »Če nam z nobeno od teh rešitev ne uspe, bomo morali nadomestiti izgubljene količine na drugih trgih, ki bodo prav tako pod povečanim pritiskom proizvajalcev enakih vrst jekel, saj bodo izziv reševali na podoben način,« dodaja Ivankovič.

Celotno slovensko gospodarstvo bo veliko bolj kot dajatve na jeklo čutilo morebitno zaostrovanje trgovinske vojne. Ameriški ukrepi se bodo skoraj gotovo po presoji Svetovne trgovinske organizacije izkazali za nelegitimne, kar pomeni, da bodo preostale članice lahko sprejele protiukrepe, poudarja Kostevc: »To bo v resnici priznana trgovinska vojna. Če bi se na evropski odziv spet odzvali Američani, bi to lahko bil za slovensko industrijo večji udarec kot le uvedba carin na jeklo in aluminij.«

Trump je evropskim, torej predvsem nemškim proizvajalcem avtomobilov že zagrozil z višjimi dajatvami. »To bi prizadelo slovenske dobavitelje, ki so vpeti v verigo evropskih proizvajalcev avtomobilov,« poudarja Kostevc. Povpraševanje evropskih podjetij, ki bi čutila ameriške ukrepe, po slovenskih izdelkih bi se zmanjšalo. Slovenski dobavitelji bi se zaradi manjših naročil spopadli s presežnimi kapacitetami in številom zaposlenih. Marjan Mačkošek, svetovalec uprave avtomobilskega dobavitelja Štore Steel, pojasnjuje, da bi udarec evropskim avtomobilistom prizadel predvsem dobavitelje nemškega premijskega razreda.

Da bi bila Slovenija ob zaostrovanju protekcionizma tudi nadpovprečno prizadeta, ker je odprto gospodarstvo, vpeto v mednarodne verige, opozarja tudi Boštjan Vasle, direktor urada za makroekonomske analize in razvoj. Protekciozem bi torej udaril tudi po slovenski gospodarski rasti, ki naj bi letos po napovedi Umarja dosegla 5,1 odstotka.