Kandidatka za nadzornico Telekoma je menda tudi Lidia Glavina

Na današnji skupščini Telekoma je skoraj zagotovo pričakovati nasprotni predlog SDH za nove člane nadzornega sveta.

Objavljeno
20. april 2017 22.49
Borut Jamnik, Modra zavarovalnica, in Kristijan Verbič, predstavnik malih delničarjev, med skupščino podjetja Sava Re d.d., v Ljubljani, 30. avgusta 2016. [Borut Jamnik,Kristijan Verbič,Sava Re,skupščina,delničarji,delnice,borze]
Maja Grgič, Katja Svenšek
Maja Grgič, Katja Svenšek
Ljubljana - Na današnji skupščini Telekoma Slovenije je skoraj zagotovo pričakovati nasprotni predlog SDH za nove nadzornike družbe. Kandidatka za nadzornico Telekoma Slovenije je menda tudi predsednica uprave SDH Lidia Glavina, ki pa potrebuje za to soglasje svojih nadzorniko.

Nadzorni svet Telekoma je za nov mandat predlagal dosedanja člana Boruta Jamnika, prvega moža Modre zavarovalnice, ki ga je predlagala Kapitalska družba, in Bernardo Babič iz Slovenskih železnic, poleg njiju pa še Tomislava Kalana, direktorja Kalan Telekonsulta, Uroša Mesojedeca iz Petrola in Roka Rozmana iz UniCredit Banke. Na skupščini je pričakovati delno prevetritev predloga, a to bo znano šele pred skupščino.

Kot je mogoče izvedeti, so vsi predlagani kandidati uspešno prestali presojo nominacijske komisije Telekoma in akreditacijske komisije Slovenskega državnega holdinga (SDH), vendar vsa imena niso s seznama ožjega izbora SDH. Ta je na Telekom skupaj poslal predlog 19 kandidatov.

Belič kandidaturi ni naklonjen

Med imeni, ki bi jih neposredno na skupščino lahko prinesli predstavniki SDH, naj bi bila tudi Glavina, česar pa v upravljalcu državnega premoženja ne komentirajo. Ker je uprava SDH le dvočlanska in bi ob izločitvi Glavine o njeni kandidaturi odločala le druga članica, Nada Drobne Popovič, je za kandidaturo predsednice uprave SDH potrebno soglasje nadzornega sveta. Ta naj bi odločitev sprejel na dopisni seji pred skupščino. Nadzorniki SDH pri odločanju niso nujno usklajeni.

Prvi nadzornik Damjan Belič še ni naklonjen temu, da so člani uprave SDH tudi nadzorniki družb. Meni, da imajo veliko dela že z vodenjem holdinga in upravljanjem naložb. Drobne Popovičeva je nedavno sicer postala članica nadzornega sveta Petrola, včeraj pa tudi njegova predsednica.

V pripravo nasprotnega predloga za nove nadzornike Telekoma je menda že ves teden vpeta tudi koalicija, ki meni, da mora nadzorni svet te družbe, potem ko je država spet dobila glasovalne pravice, odražati lastniško strukturo.

Med lastniki Telekoma je tudi Kapitalska družba (Kad), ki je v nadzorni svet predlagala dosedanjega prvega nadzornika družbe Boruta Jamnika. Ta je sicer na seznamu predlaganih kandidatov v sklicu, a bi lahko z njega tudi odletel. Slovenski državni holding (SDH) namreč po zakonu glasovalna stališča za skupščino usklajuje s Kadom, a če se pri tem razhajata, lahko glasuje po svoji presoji.

Lidia Glavina, ki je menda tudi politično usklajena kandidatka za nadzornico Telekoma, je sicer v nedavnem pogovoru za Delo dejala, da bodo na skupščini delničarjev podprli le tiste kandidate, ki bodo izpolnjevali vse predpisane zakonske pogoje in merila po zakonu o SDH in ki ne bodo v potencialnih konfliktih interesov. Vsi predlagani kandidati so to sito prestali.

Nedoseganje rezultatov

Povečanje vloge države oziroma SDH v nadzornem svetu Telekoma Slovenije bi lahko v holdingu upravičevali tudi z nedoseganjem želenih rezultatov.

Družba po naših podatkih namreč ne izpolnjuje vseh pogojev, ki jih je postavil SDH, razhajanja pa nastajajo predvsem pri zahtevanem donosu na kapital (ROE). Ta je za Skupino Telekom Slovenije lani znašal 5,7 odstotka, medtem ko je po zadnjih razpoložljivih podatkih iz strategije upravljanja kapitalskih naložb države SDH v letu 2016 pričakoval vsaj šestodstotno donosnost.

Donosnost na kapital je v Telekomu Slovenije, kot na primer izhaja iz analize Nove Ljubljanske banke, nižja tudi v primerjavi z drugimi okoliškimi telekomi, kot so hrvaški, madžarski, avstrijski, italijanski ... Je pa Telekom Slovenije med boljšimi glede na dosežen dividendni donos. Letos si lahko glede na predlog sklepa o uporabi bilančnega dobička iz sklica skupščine delničarji Telekoma Slovenije obetajo dividendo v višini pet evrov na delnico oziroma skoraj celotni bilančni dobiček družbe, ki znaša nekaj več kot 32 milijonov evrov.

O izletu v bančništvo nič z lastniki

Glede na nekatere napovedi bi bilo na današnji skupščini mogoče pričakovati tudi vprašanja delničarjev glede Telekomove naložbe v medijske projekte, predvsem TS Media oziroma Antenna TV, ki oddaja program Planet TV. Kot smo pred kratkim razkrili v Delu, pa se Telekom Slovenije zanima tudi za nakup deleža v Gorenjski banki.

Finančne storitve so med nova področja, na katera bodo predvidoma širili svoje poslovanje in poskušali tako pridobiti nove vire prihodkov, sicer navedli že v strateškem poslovnem načrtu do leta 2021. A namero širitve na finančna področja naj bi v družbi predstavljali predvsem v povezavi z razvojem Monete, plačilnega sistema Telekoma Slovenije za brezgotovinsko plačevanje z mobilnim telefonom.

Ideje o nakupu banke – konzorcij prodajalcev Gorenjske banke išče, kot je znano, kupca za več kot 55-odstotni delež – po neuradnih informacijah državni lastniki Telekoma Slovenije niso pričakovali. Glede na to, da gre za zbiranje nezavezujočih ponudb, načrtov Telekoma Slovenije v zvezi z Gorenjsko banko v SDH vsebinsko za zdaj niso komentirali.

Tudi Lidia Glavina je v nedavnem pogovoru za Televizijo Slovenija povedala, da gre za zdaj zgolj za izkaz interesa oziroma namere, in dala slutiti, da je oceno z lastniškega vidika mogoče pričakovati šele ob morebitnem nadaljevanju postopkov. Ideja, da bi Telekom Slovenije za razvoj plačilnega sistema Monete lahko prevzel kak finančni produkt na trgu, naj tako ne bi bila nova, med drugim pa naj bi se po neuradnih podatkih ozirali tudi po Hranilnici Lon.

SDH bi oženil Abanko in Gorenjce

Kakšne velike naklonjenosti temu, da bi podjetja, ki jih upravlja SDH, svoje dejavnosti širila na posle, ki niso osnovna dejavnost, v holdingu menda ni. Bi pa bili, kot je mogoče slišati, v SDH izredno veseli, če bi se za Gorenjsko banko, ki je po krčenju državnih bank močno okrepila svoj položaj na trgu, lahko potegovala državna Abanka. A ta ima, kot je znano, zaradi državne dokapitalizacije in posledičnih zahtev evropske komisije vse do leta 2019 zvezane roke.