KD Group -  iz finančnega v zavarovalniški holding

V skupini bo manj podjetij, predvideno je tudi odpuščanje.

Objavljeno
02. oktober 2012 14.05
Matjaž Gantar, predsednik uprave KD Group.
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Ljubljana - Glavni izvršni direktor KD Group Aljoša Tomaž, predsednik upravnega odbora Matjaž Gantar, namestnik glavnega izvršnega direktorja Gabrijel Škof in nova izvršna direktorja KD Group, ki nista člana UO Matija Šenk in Willem Jacob Westerlaken.

Not navaja STA je skupina KD Group je pripravila novo strategijo, skladno s katero se bo v treh letih preoblikovala iz finančnega v zavarovalniški holding. Postati želi ena vodilnih zavarovalniških skupin v Sloveniji in na Balkanu, nosilna družba pa bo zavarovalnica Adriatic Slovenica (AS).

Glavni izvršni direktor KD Group Aljoša Tomaž, je poudaril, da želijo biti biti ena vodilnih zavarovalniških skupin v Sloveniji in na Balkanu. Nosilna družba bo zavarovalnica AS, poleg zavarovalništva bodo ponujali tudi upravljanje premoženja in naložbene produkte.

Z reorganizacijo želijo zagotoviti bolj učinkovito poslovanje, cilj je tudi povečati stopnjo samofinanciranja, da bi zagotovili proste vire. Skupino KD Group, v kateri je sedaj 39 družb, bodo preoblikovali v KD AS, ki jo bodo sestavljali KD AS Tujina, KD Skladi in KD AS nefinančne in finančne institucije. Ciljno organizacijo skupine naj bi dosegli v treh letih.

Kot poroča STA so prodajo KD Banke so zaključili, prodajajo še delež v Deželni banki Slovenije. Spremenili so že tudi nadzorne svete obeh zavarovalnic, AS in KD Življenje, ter družbe KD Skladi.

Nadzornike AS vodi Matjaž Gantar, člani pa so Tomaž, Tomaž Butina, Aleksander Sekavčnik, Sergej Racman ter predstavniki zaposlenih Matjaž Pavlin, Viljem Kopše in Ljuba Miljuševič. Nadzorni svet zavarovalnice KD Življenje, ki jo bodo integrirali z AS, vodi Jure Kvaternik, člani so še Andrej Nemec in Simona Jamnik Čok, nadzorni svet KD Skladov pa vodi Westerlaken, člana pa sta Šenk in Kvaternik.

Kakšen prihranek bo reorganizacija prinesla, konkretno ne želijo govoriti, pravijo, da bo »pomemben«, v višini več milijonov evrov. Predvideno je tudi odpuščanje, a še ni znano, koliko ljudi bo izgubilo delo. Škof pravi, da si bodo prizadevali za odpuščanje na »mehak« način.