Kdo je Boško Šrot?

Oziroma katere so ključne postojanke v njegovem življenju in poslovnem delovanju.

Objavljeno
19. julij 2013 16.41
*bsa* BOSKO SROT SODISCE
V. T., gospodarstvo
V. T., gospodarstvo
Boško Šrot je poklicno pot začel v izvršnem svetu občine Laško, od tam pa ga je Tone Turnšek povabil v pivovarno Laško. Takrat še član Socialnih demokratov je postal pomočnik pravno-kadrovske službe v Pivovarni Laško in predstavnik zaposlenih v NS pivovarne. Slabih deset let kasneje, maja 2008, je Šrot tudi uradno skupaj z ženo Anico lastniško povsem obvladoval Pivovarno Laško.

Avgust 2005 - Čeprav je vajeti v pivovarni prevzel šele novembra 2005, je od prihoda v pivovarno veljal za glavnega arhitekta nastanka gospodarsko-finančno-medijskega centra moči pod okriljem Pivovarne. Na sestanku pri Janezu Janši 12. avgusta 2005 se je Šrot v zameno za vpliv države v časniku Delo dogovoril za prodajo Mercatorja laški pivovarni.

Julij 2006 - Ključ do Šrotovega obvladovanja pivovarne je bila operacija Kolonel. Preko podjetja Kolonela je Šrot prevzemal glavne lastnike Pivovarne Laško, lastninjenje pa je potekalo prek prijateljskih parkirišč in družb, katerih lastništvo je Šrot prikrival. Hkrati je potekalo lastninjenje Mercatorja, Dela, Večera itn. Že leta 2006 je Šrot prek Kolonela obvladoval družbo Center Naložbe, ta pa je decembra 2007 objavila prevzem holdinga Infond, takrat že največjega posamičnega lastnika Pivovarne Laško, ki je bil hkrati tudi najpomembnejši lastnik Mercatorja, časnikov Delo, Večer itn. Lastništvo Kolonela je Šrot razkril šele leta 2008, čeprav je bil njegov lastnik že leta 2006. Skupaj z ženo Anico Aužner Šrot sta kupila Kolonel za 16.700 evrov.

Marec 2010 - posebna revizija poslov Pivovarne Laško razkrije, da so imela ključno vlogo pri financiranju lastninjenja pivovarne tudi podjetja iz skupine Laško. »Predvidevamo, da je Boško Šrot kot lastnik končne obvladujoče družbe Atka-Prima zaradi svojega položaja kot direktor lahko sprejemal poslovne odločitve, ki so koristile predvsem družbam, katerih solastnik je bil in jih je tudi posredno obvladoval, to sta Center Naložbe in Infond Holding, medtem ko ti posli niso bilo poslovno potrebni in niso prinašali koristi manjšinskim lastnikom skupine Laško,« so med drugim zapisali v družbi BDO Revizija.