Kempinski srbskemu poslovnežu Kostiću za »drobiž«

Kostić si je sloviti hotel že ogledal. Kupnino v višini 23 milijonov evrov bi lahko poplačal z dobičkom v 11 letih.

Objavljeno
02. september 2015 22.42
Hotel Palace Kempinski Portorož 10.oktobra 2014.
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Vse kaže, da bo najprestižnejši slovenski hotel Kempinski Palace še ta mesec prešel v last srbske družbe MK Group, katerega večinski lastnik je srbski poslovnež Mio­drag Kostić. Zanj naj bi avstrijski finančni družbi Heta Ass­et Resolution (propadle Hypo Bank) odštel vsega 23 milijonov evrov, štirikrat manj od vloženih sredstev v prenovo portoroškega hotela.

Ko je v javnost pricurljala informacija, da bo Kostić za portoroški hotelirski ponos odštel manj kot 25 milijonov evrov, je završalo predvsem med drugimi interesenti za nakup hotela Kempinski Palace. Neuradni viri so nam zadnje tedne večkrat posredovali informacije, da sta najmanj dva kupca ponujala Heti precej večje zneske, zato naj bi bila zanje povsem nerazumljiva zadnja odločitev predstavnikov avstrijske države, ki upravljajo terjatve propadle Hypo Bank. Ena od avstrijskih družb še zmeraj upa, da ta nakup ne bo opravljen, in napoveduje, da bo prihodnji teden dobila bančno garancijo za 80 milijonov evrov, s katerimi naj bi kupila vse hotele portoroškega Istrabenz Turizma.

V tem znesku je na malo več kot 30 milijonov evrov ocenjena vrednost Kempinskega Palace, vsi drugi Istrabenzovi hoteli v Portorožu pa na malo manj kot 50 milijonov evrov. Heta Asset Resolution mora dobiti od 13 drugih bank upnic Istrabenza soglasje o izbrisu pobotnic, med njimi se mora s takšnim »popustom« pri prodaji Palacea strinjati tudi DUTB. A kot smo neuradno izvedeli, so vsi dogovori že sklenjeni.

Za MK Group bi bil nakup dober posel

Hypo Bank je – po podatkih iz leta 2008 – Istrabenzu posodila 108 milijonov evrov, od tega 42,5 milijona evrov na račun prenove Palacea. Ko so leta 2013 v Istrabenzu podpisali reprogram z upnicami, je Hypo Bank privolila v to, da se knjigovodska vrednost Kempinskega Palace zniža na približno 35 milijonov evrov. Banke so se med seboj dogovorile, da bi v primeru, če bi Kempinskega prodali za manj kot 35 milijonov, izgubo prenesli na finančni holding Istrabenz, nikakor pa ne bi smeli Kempinskega Palace prodati za manj kot 30 milijonov. Očitno se v vseh letih poskusov prodaje Kempinskega Palace ni našel resen kupec, zato je avstrijski finančni holding zdaj privolil v več kot petmilijonski popust.

Če bo MK Group res kupil Kempinskega za samo 23 milijonov evrov, bo to zanj dober posel. Najprej zato, ker bo zanj odštel najmanj štirikrat manj, kot so vanj vložili. Natančnih podatkov o tem, koliko je Bavčarjev holding prek Istrabenz Turizma namenil za prenovo najstarejšega portoroškega hotela, ni, neuradno smo slišali za znesek 106,8 milijona evrov. Junija 2008, pol leta pred odprtjem hotela, so predstavniki Istrabenza piranskemu občinskemu svetu, denimo, zatrdili, da so porabili 76 milijonov evrov, potem pa so od občine kupili še 32-odstotni občinski delež za 6,5 milijona evrov. Verjetno se je kasneje znesek zares zelo približal 100 milijonom evrov.

Letos dobiček dva milijona

Kempinski Palace vsako leto ustvari malo manj kot deset milijonov evrov prihodkov in letos pričakuje dva milijona evrov dobička, kar pomeni, da bi si kupec po omenjeni neuradni doseženi ceni v enajstih letih takšnega poslovanja povrnil kupnino.

Miodrag Kostić velja po reviji Forbes za drugega najbogatejšega poslovneža na Balkanu (za Ivico Todorićem), njegovo premoženje pa so stehtali na 520 milijonov evrov. Pravijo mu tudi »sladkorni kralj«, šele leta 2009 se je njegova skupina MK Group začela ukvarjati s turizmom, lani pa je postala večinska lastnica AIK Banke.