SDH: Če prodaje Telekoma ne bomo nadaljevali, bo postopek izgubljen

Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da je treba privatizacijo podjetij s potrjenega seznama nadaljevati.

Objavljeno
17. september 2014 11.18
Posodobljeno
17. september 2014 11.18
AmCham zajtrk
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo

Ljubljana -Privatizacija 15 podjetij se mora nadaljevati. Ključen razlog za privatizacijo ni le zahteva Bruslja ali zmanjševanje javnega dolga, ampak ima umik države iz podjetij tudi dolgorčne učinke, saj povečuje gospodarsko učinkovitost, izboljšuje koporativno upravljanje družb itn., so se strinjali udeleženci današnje okrogle mize z naslovom Privatizacija - ali še imamo izbiro?, ki jo je organizirala ameriška gospodarska zbornica.

Mislim, da bi morali s prodajo podjetij na potrjenem seznamu nadaljevati, čeprav ni jasno, zakaj je parlament potrdil prav teh 15 družb, je opozoril ekonomist dr. Mojmir Mrak in izpostavil, da gre za vprašanje kredibilnosti.»Vlada mora dati močan znak, da bo nadaljevala s temi 15 prodajami, sicer se bodo vlagatelji umaknili,« je menil Rob Irving iz EMEA Private Equity. Poudaril je, da se vlagatelji morajo počutiti dobrodošli, saj nihče ne želi vlagati milijonov v sovražno okolje.

Član uprave Slovenkega državnega holdinga (SDH) Matej Runjak, je dejal, da bi si želeli jasen signal vlade glede privatizacije. »Če postopka prodaje Telekoma Slovenije ne bomo nadaljevali v tednu ali dveh bo ves postopek izgubljen,« je opozoril Runjak.

Alexander Dibelius, predsednik Global Industrial Group, Goldman Sachs, je menil, da problemov Slovenije ne bomo rešili z neskončnim razpravljanjem o privatizacijskem seznamu in sistemu upravljanja ter ugotovil, da se slovenske vlade pri tem obnašajo samouničevalo, za kar je požel aplavz občinstva.

Izvršni direktor slabe banke Janez Škrubej pa je opozoril, da se bo tudi Družba za upravljanje terjatev bank morala umikati iz podjetij in da je zato zanje zelo pomembno, da se vlagatelji v Sloveniji počutijo dobrodošle. Trenutno imajo v portfelju 426 podjetij, od katerih je približno polovica v stečaju, drugo polovico pa bo treba prestrukurirati in prodati.