Kitajci bodo vložili v slovenski Elaphe

Skladno z dogovorom bodo postali 20-odstotni lastnik slovenske družbe in jo okrepil z 10 milijoni evrov svežega kapitala.

Objavljeno
10. december 2015 17.20
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana - Slovensko visokotehnološko podjetje Elaphe Pogonske Tehnologije je s kitajsko družbo Zhejiang Asia-Pacific Mechanical&Electronic (APG) sklenil dogovor o investiciji in sodelovanju. Skladno z dogovorom bo APG postal 20-odstotni lastnik slovenske družbe in jo okrepil z 10 milijoni evrov svežega kapitala, so sporočili iz družbe Elaphe.

S svežim kapitalom bodo nadaljevali razvoj kolesnih elektromotorjev za električne avtomobile in druga vozila ter s prodorom na globalni trg. Investicija bo skupaj s tekočimi prihodki omogočila uporabo najsodobnejše opreme ter izdelavo zadostnega števila pogonskih sistemov in vozil za izdatna testiranja, hkrati pa bo omogočila tudi odprtje več deset novih delovnih mest in družbi odprla vrata na azijski trg.

Pomembna vloga na globalnem trgu

Sodelovanje s podjetjem APG predstavlja nov uspeh podjetja Elaphe, saj ima kitajska družba pomembno vlogo na globalnem trgu razvoja tehnologij za okolju prijazna električna vozila. Nov poslovni partner je vodilni proizvajalec avtomobilskih zavornih sistemov in je tudi kot prvo podjetje na Kitajskem razvilo lasten sistem ABS. S proizvodno zmogljivostjo treh milijonov zavornih sistemov in milijon ABS sistemov je največji dobavitelj teh sistemov na Kitajskem.

 


Posebnost rešitev, ki jih ponuja podjetje Elaphe, so elektromotorji za neposredno vgradnjo v pogonsko kolo električnega avtomobila ali drugega vozila. Gre za enega izmed najatraktivnejših konceptov v avtomobilski industriji, saj vozilo tako ne potrebuje nobenih transmisij ali prestav. To pa omogoča manjšo porabo energije ter več prostora za voznika in potnike.

Elaphe pomemben razvojni partner v Evropi

Podjetje Elaphe se je sicer v evropsko avtomobilsko industrijo umestilo kot pomemben razvojni partner. Več kot tri četrtine prihodkov ustvarja prek neposrednih industrijskih razvojnih projektov z avtomobilsko industrijo v Evropi, Aziji in ZDA, so še navedli v družbi.