Kitajska in Slovenija za večje gospodarsko sodelovanje

Zanimiva področja so infrastruktura, logistika, pridobivanje hidroenergije, turizem in kmetijstvo. Slovenija bi gostila pisarno kitajske nacionalne turistične administracije.

Objavljeno
24. november 2015 10.31
suhadolnik luka koper
N. G., gospodarstvo
N. G., gospodarstvo
Kitajska želi s Slovenijo bolj sodelovati na področjih infrastrukture, logistike, pridobivanja hidroenergije, turizma in kmetijstva. Ta področja je na srečanju z Mirom Cerarjem na vrhu držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske izpostavil kitajski premier Li Keqiang. Cerar je Slovenijo predstavil kot investicijsko priložnost in izkazal interes za vzpostavitev naslednje regionalne pisarne kitajske nacionalne turistične administracije za Jugovzhodno Evropo v Sloveniji.

Predsednika vlad obeh držav sta se na srečanju ob robu Vrha 16+1, ki tokrat poteka na Kitajskem, strinjala, da se odnosi med državama poglabljajo na vseh ravneh, ter se posebej zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja, so sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Slovenski premier je Slovenijo predstavil kot investicijsko priložnost ter izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija del kitajskega načrta za vzpostavitev pomorske in kopenske svilene ceste 21. stoletja. »Prav tako je premier Cerar izrazil upanje, da bo Luka Koper postala ključna vstopna točka za kitajske proizvode v Srednjo Evropo. Kitajski trg nedvomno predstavlja velik potencial za rast in razvoj slovenskega pristanišča, zato je sodelovanje v projektu svilene ceste 21. stoletja zanimivo predvsem z vidika sodelovanja z zasebnimi investitorji pri gradnji zaledne infrastrukture,« so še sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Li je izkazal tudi interes za čim hitrejšo pospešitev uvoza visokokakovostnih živilskopredelovalnih izdelkov iz Slovenije s poudarkom na perutnini, svinjini in medenih izdelkih. Pri tem spomnimo na nedavni obisk ministra za kmetijstvo Dejana Židana na Kitajskem.

Cerar je kot perspektivno področje za sodelovanje omenil gozdarstvo. Na tem področju Slovenija v okviru foruma 16+1 koordinira sodelovanje. Slovenija lahko ponudi svoje znanje tudi na področju športne infrastrukture, kar je eno od področij interesa Kitajske v luči organizacije olimpijskih iger leta 2022, je še dejal Cerar.

Miro Cerar je ob tej priložnosti kitajskega predsednika vlade povabil na uradni obisk v Slovenijo. Informiral ga je tudi o kandidaturi Danila Türka za funkcijo generalnega sekretarja OZN. Kot je dejal premier Li, bo Kitajska tehtno premislila vse kandidature, ter poudaril, da je Türk nedvomno zelo kompetenten in ugleden kandidat za ta položaj, so še pojasnili v kabinetu Mira Cerarja.

Kitajska se vse bolj zanima za vlaganje v Srednji in Vzhodni Evropi, a v Sloveniji je kitajskih investicij precej manj kot v nekaterih drugih državah.

Spomnimo, Cerar in Li sta se pogovarjala tudi na lanskem vrhu 16+1 v Beogradu.