Kljub umiranju panog TKI Hrastnik še nad vodo

Lani za desetino nižji prihodki; 1,7-milijonskim vlaganjem v elektrolizo sledi 1,2-milijonska naložba v fosforno kislino.

Objavljeno
18. maj 2017 23.20
malovrh*Tovarna kemicnih izdelkov
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Hrastnik – Proizvodnja v dveh umirajočih panogah, elektrolizi in proizvodnji fosfatov, je Tovarni kemičnih izdelkov Hrastnik (TKI) lani odvzela desetino prihodkov; ustavili so se pri 23 milijonih evrov. Kljub temu so leto končali pozitivno, s čistim dobičkom v višini 17.600 evrov, kar je stokrat manj, kot jih bo stal zadnji investicijski poseg v kloralkalni elektrolizi.

Časi za proizvodnjo osnovnih industrijskih kemikalij v obratu kloralkalne elektrolize, specialnih in laboratorijskih kemikalij ter izdelkov za široko potrošnjo, to je čistil, detergentov in prehrambnih dodatkov, niso rožnati, pravi Brane Majes, glavni izvršni direktor TKI, ki prek petinskega deleža v družbi Riosi obvladuje tri četrtine družbe. Minimalni dobiček je le logična posledica umiranja njihovih panog. Samo omejitev fosfatov v sredstvih za pomivalne stroje, katerih edina proizvajalka v Sloveniji je prav TKI, jim je trg skrčila za 150.000 ton.

Najboljši rezultat je lani sicer dosegel profitni center kloralkalne elektrolize, v katerem pravkar končujejo prvo fazo remonta. Z menjavo membran, ki bodo luženje klora podaljšale za osem let, bodo zagotovili boljše ekonomske in ekološke učinke. Petino k 1,7 milijona evrov vredni investiciji bodo prispevali sami, za razliko so najeli ugodno dolgoročno posojilo. Drugo fazo remonta bodo nadaljevali čez dva meseca.

Nižji prihodki v letu 2016 ne pomenijo tudi manjših količin; proizvodnja fosfatov ostaja na ravni 20.000 ton na leto. Naslednji večji zalogaj bo 1,2-milijonsko vlaganje v opremo za čiščenje fosforne kisline v živilske namene, ki jo zdaj kupujejo; poraba se suče blizu 2000 ton, prihranek pa v primeru lastne proizvodnje Majes ocenjuje na okrog 200 evrov za tono. Dobro tretjino od upravičenih stroškov bodo poskušali dobiti na razpisu za območje občin z razvojnimi problemi.

Dobiček po zadnji skupščini, ki predstavlja svojevrsten mejnik v zgodovini podjetja, saj so imeli mali delničarji TKI na njej prvič svojega predstavnika, ostaja nerazporejen. V lastniški strukturi TKI je od dobrih 140 zaposlenih sicer le sedem malih delničarjev, ki so zastopanje zaupali Kristjanu Verbiču iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Po Majesu je bil Verbič kooperativen; tudi zato Kapitalski družbi ni uspelo s predlogom o delitvi dobička po cent za delnico.