Kočevskemu Gramizu brez pomoči NLB grozi stečaj

Usoda podjetja, ki je pri NLB zadolženo za 17 milijonov evrov, je odvisna od bančnih posojil.

Objavljeno
02. november 2011 11.42
Posodobljeno
02. november 2011 11.42
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Kočevje - Gradbeno podjetje Gramiz iz Kočevja, ki v Dolu pri Ljubljani gradi stanovanjsko sosesko 13 dvonadstropnih blokov s 138 stanovanji, ima zaradi neplačil kupcev pri 30 milijonov evrov vredni naložbi za 2,5 milijona evrov izgube. Usoda projekta in podjetja, ki je pri NLB zadolženo za 17 milijonov evrov, je odvisna od nadaljnjih bančnih posojil, poroča STA.

Kot je direktor Gramiza Branko Oberč danes pojasnil za STA, so na NLB, ki je njihov največji financer in hkrati največji financer omenjenega projekta stanovanjske soseske, naslovili predlog za rešitev nastalega stanja, v primeru negativnega odgovora pa bo moralo podjetje s približno 50 zaposlenimi v stečaj.

S tem je odgovoril na anonimne obtožbe, da Gramiz podizvajalcem dolguje 30 milijonov evrov in da mu NLB noče pomagati, ker naj bi bila družba pri omenjeni banki že zadolžena za 40 milijonov evrov.

Vse je posledica znanega stanja v slovenskem gradbeništvu, v podjetju, ki je vezano predvsem na lastne projekte, pa so zaradi tega letos odpustili približno 15 delavcev, je nadaljeval Oberč in hkrati zavrnil obtožbe, ki mu očitajo, da bo zaradi njegovega izčrpavanja podjetja brez dela ostalo 100 Gramizovih delavcev.

Dodal je, da ne držijo niti obtožbe, da naj bi zaradi grozečega stečaja tako imenovane zdrave posle Gramiza prenesel na idrijski Kolektor. To je le eno od podjetij, s katerim kot poslovni partner sodelujejo, je dejal.

Razplet omenjenega stanja je odvisen predvsem od NLB, ki bi z Gramizovim stečajem tudi sama povečala lastno izgubo, je še povedal Oberč.