Kolektiv Dela Revij: Zaradi nevzdržnih razmer revije ne bodo več izhajale

Kolektiv Dela Revij je svojo največjo upnico NKBM pozval, da v 48 urah skliče sestanek in predstavi konkretne rešitve.

Objavljeno
18. julij 2011 18.11
Posodobljeno
18. julij 2011 18.39
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Edicijam Dela Revij se čas izteka, je v današnjem javnem pismu predsedniku uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Matjažu Kovačiču zapisal kolektiv družbe, povzema STA.

»Pošta naših revij noče več dostavljati naročnikom, tiskarna trdi, da ne more več kupiti tiskarskega papirja, zaposleni in zunanji sodelavci so v agoniji in tako ni mogoče več delati,« je v pismu zapisala predsednica sveta delavcev Dela Revije Jelka Sežun.

Sežunova navaja, da čez teden ali dva njihove revije kljub temu, da redno zaposleni in honorarni sodelavci že mesece delajo brezplačno, saj njihovi honorarji in socialni prispevki niso poravnani, zagotovo ne bodo več izhajale.

V mesecu dni upniki niso naredili ničesar

Sežunova je Kovačiča v pismu spomnila, da kljub zagotovilom, danim na sestanku pred skoraj mesecem dni, niso ukrenili ničesar, da bi kot glavni upnik končali agonijo Dela Revij.

Prav zato je kolektiv družbe banko pozval, naj v 48 urah skliče sestanek in pove, kako in kdaj namerava ukrepati. Zahtevajo tudi, da NKBM v 48 urah skliče konzorcij bank upnic (NKBM, NLB, Abanka, Factor banka in Hypo banka), na katerem naj sklenejo dogovor o ukrepanju oziroma o čimprejšnji rešitvi zastavljenih blagovnih znamk ali podjetja, pričakujejo pa tudi takojšnji dogovor bank o morebitni konverziji terjatev v lastniške deleže ali o drugih ukrepih.

»Raščana naj nadomesti sposobnejši direktor«

»Pozivamo vas, da direktorju in lastniku Dela Revij Mateju Raščanu takoj odvzamete pravico do upravljanja podjetja in ga kot direktorja nadomestite s sposobnim človekom oziroma uvedete dvotirno upravljanje podjetja do trenutka, ko boste blagovne znamke dali v najem oziroma udejanili katero od drugih možnih rešitev,« so zapisali.

Kot v pismu Kovačiču še poudarja Sežunova, z izpolnitvijo zahtev ne bi rešili le njihovih revij in zaposlenih novinarjev, temveč bi poskrbeli tudi za to, da se bankam, vključno z NKBM, vrne vsaj del denarja, s katerim so v preteklosti na račun zastavljenih edicij in nepremičnin Dela Revij kreditirali Raščana.

Kolektiv Dela Revij pri njihovih zahtevah podpirajo tudi Društvo novinarjev Slovenije, Sindikat novinarjev Slovenije in Sindikat Pergam.