Kolektor pogleduje od drugega tira proti Karavankam

Ne glede na nehvaležnost gradbene panoge ta omogoča dobra delovna mesta, poudarja Radovan Bolko.

Objavljeno
20. januar 2017 20.09
Kolektor
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Idrija je redna postaja obiskov slovenskega državnega vrha, zadovoljen pa jo je včeraj zapustil tudi premier Miro Cerar. Koncern Kolektor je lani namreč prvič prebil mejo 500 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kot največji gradbenik v državi z družbo Koling pa zagotavlja, da je slovenska gradbena panoga sposobna izpeljati največje projekte z drugim tirom proti Kopru na čelu.

Predsednik vlade Miro Cerar je po obisku Kolektorja in Hidrie ter pred otvoritvijo obnovljene topilnice nekdanjega rudnika živega srebra pohvalil eno najuspešnejših slovenskih gospodarskih okolij: »Fasciniran sem nad vizijo podjetij glede prebojev v svet. S poslovnimi uspehi prinašata delovna mesta. Vlada si prizadeva, da bi Slovenijo postavila na svetovni zemljevid kot digitalno državo v zelenem okolju, in tu vidimo številne možnosti za sodelovanje. Trudimo se internacionalizirati naše gospodarstvo, hkrati pa ne pozabiti na lokalna okolja.«

Država pa lahko pomaga še drugače, ga je opomnil predsednik sosveta Kolektorja Stojan Petrič: »Naša podjetja nimajo finančnih težav, imamo pa težave, ki so vezane na infrastrukturo. Več kot 500 ljudi se vsak dan pripelje na idrijsko lokacijo, zato potrebujemo bolj urejene ceste. Veseli pa me, da so projekti v pripravi. Obisk Idrije in njenega gospodarstva je priznanje, ki ga slovenska vlada daje temu okolju, saj dosegamo za Slovenijo nadpovprečne rezultate, imamo nizko stopnjo brezposelnosti in smo postali v svojih tržnih nišah globalni igralci ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi in svetu. To pa je tisto, kar danes lahko dolgoročno rešuje Slovenijo oziroma njeno industrijo.« Še bolj pa je zadovoljen, da je idrijski koncern lani ustvaril več kot pol milijarde evrov prihodkov od prodaje in 60 milijonov EBITDA. Letos je cilj doseči 570 milijonov. »Če se uresničijo želje, pa bomo šli čez 600,« je dodal in s tem napovedal nove akvizicije idrijskega gospodarstva.Med najboljšimi podjetji znotraj Kolektorjeve skupine sta lani izstopala Kolektor Sikom in Kolektor Etra, je poudaril predsednik uprave koncerna Radovan Bolko. Etra je pri 90-odstotnem izvozu letno rast lani povečala za petino predvsem z zahtevnimi tehnološkimi projekti v Skandinaviji. Konec leta je namreč pridobila največji posel v zadnjih petih letih z dobavo 13 transformatorjev za največje vetrno polje v Evropi, ki ga bodo postavili na polotoku Fosen na Norveškem. Koncern se usmerja še na področje rešitev pametnih tovarn, zato je ustanovil korporativni sklad tveganega kapitala Kolektor Ventures ter denar lani že vložil v prvo zagonsko podjetje.

Največji gradbenik v državi

Nedavno je Kolektor Koling s prevzemom Cestnega podjetja Nova Gorica postal največji gradbenik v državi. »Da v Sloveniji ni velikih gradbenikov, je napaka. Ta je bila storjena z uničenjem Primorja, mi pa želimo to napako popraviti in postati močan gradbinec – ne zgolj z inženiringom, temveč tudi z operativo. S tem bomo sposobni prevzemati najzahtevnejše gradbene projekte v Sloveniji in širšem okolju,« napoveduje Bolko. Koling letos pričakuje približno 140 milijonov evrov prometa in pozitivno poslovanje.

»Ne glede na to, da je gradbeništvo nehvaležna panoga, kljub temu omogoča dobra delovna mesta in vsaka država mora imeti svoje močne gradbenike. Problem Slovenije je bil, da so bila v poslu velika nihanja z leti, ko ga je bilo preveč, naslednje leto pa premalo. Baza posla pa je dovolj velika,« je sklenil.