Tet se seli na pleča davkoplačevalcev

Prvi mož HSE Blaž Košorok kritizira vsa poslovodstva Teta, da so storila premalo za usodo elektrarne.

Objavljeno
13. oktober 2014 16.53
Termoelektrarna Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Ljubljana - Termoelektrarna Trbovlje (Tet) ostaja po propadli prodaji Rusu Olegu Burlakovu na plečih Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) oziroma v primeru likvidacije ali stečaja breme države in davkoplačevalcev. Uradnih podatkov, koliko bo stalo zapiranje Teta, ni, neuradni govore o 30 milijonih evrov.

Iz besed slovenskih pogajalcev na čelu s HSE je mogoče razbrati, da so glede Teta zvezanih rok. Dragan Borković, pooblaščenec Burlakova, njihovo zgodbo postavlja na glavo, 160 ljudi v Tetu pa se boji, da bodo že novembra brez plač.

Kdo se v resnici skriva za švicarskim Edelweiss Investmentom, ki je za Tet ponujal pol milijona, nakup pa pogojeval s tem, da dvomilijonske ekološke tožbe zasavskih kmetov od Teta prevzame HSE? Dragan Borković je včeraj za Delo izjavil, da so vodilni v HSE poldrugo uro prej, preden so včeraj stopili pred novinarje, dobili tako zagotovilo s podatki o lastništvu Edelweissa, kakršno so zahtevali.

A generalni direktor HSE Blaž Košorok je še opoldne vztrajal, da ima o lastništvu Edelweissa v rokah le podatke iz javno dostopnih evidenc, nima pa notarsko overjenega poročila po zakonu o preprečevanju korupcije, prav tako nima dokazov v pravno zagotovljeni obliki. »Naj bi ga preverjal prek Sove ali ruske ambasade?« odgovarja Košorok na očitke, da se je o Tetu dve leti pogovarjal s kupcem, za katerega še kar ne more trditi, kdo ga v resnici lastniško obvladuje.

Sanacijski program in posvet s socialnimi partnerji

Borković je nad tem precej ogorčen: »Nihče, razen Burlakova se ne skriva za Edelweissom.« Vseeno upa, da vse še ni izgubljeno: »Nerešene so še vedno le ekološke tožbe. Objekti, kakršen je Tet, se v svetu prodajajo za en evro skupaj z veliki subvencijami države.«

S tem je potrdil dosedanja ugibanja, po katerih se je ponudba za Tet s prvotnih, neuradnih 15 milijonov evrov znižala na le en evro, nazadnje pa končala pri pol milijona. Vodstvo Teta mora skupaj z nadzorniki pripraviti sanacijski program, ključne odločitve pa bo zagotovil posvet s socialnimi partnerji čez teden dni. Neuradno naj bi se nadzorniki Teta na izredni seji odločali celo o stečaju Teta.

Blaž Košorok je do vprašanja, kakšen sanacijski program pričakuje od vodstva Tet, zadržan: »Prepričan sem, da vodstvo bere zakon o finančnem poslovanju in prisilni poravnavi.« Poteza, ki jo mora narediti direktor Teta Franci Blaznek, se skriva v členu o insolventnosti oziroma kapitalski neustreznosti. Posledica te je likvidacija. Zanjo oziroma za kakršen koli scenarij že se bo odvijal na lokaciji Teta, si krivdo lahko pripiše Zasavje samo, je bilo včeraj mogoče razumeti prvega nadzornika HSE Miloša Pantoša. Pantoš meni, da je bila ideja o termični obdelavi odpadkov (TOO) na lokaciji Teta dobra. Zakaj? »Ker tudi v tujini podjetja dobro živijo od TOO,« je povedal za Delo. Za Zasavje je sicer TOO nesprejemljiva.

Zahteve kupca

Niti prvi mož HSE Košorok niti Miloš Pantoš po propadli prodaji Tet ne moreta zagotoviti, da je v »trboveljski« zgodbi mogoč presenetljiv obrat. Rus je v zadnji fazi pogajanj postavljal nerazumne zahteve, trdi izvršni direktor razvoja HSE Đorđe Žebeljan, na primer da HSE prevzame ekološke tožbe. Oleg Burlakov ni razkril, kdo se v resnici skriva za švicarskim Edelweissom in tudi ne, kakšna zagotovila ima za kritje sanacije deponije Teta v Prapretnem.

Vodstvo Teta se na reševanje težav ni aktivno odzivalo, usodo 125-megavatnega bloka so pomagali zapečatiti zasavski premogovniki, nazadnje pa je še država Slovenija bojkotirala poziv, naj v pogajalsko skupino imenuje predstavnika gospodarskega in infrastrukturnega ministrstva. V takšen »paket« so na HSE včeraj zavili ponesrečeno prodajo Teta. Borković jo vidi drugače. Del o poroštvih po njegovem mnenju ne drži, saj naj bi z NLB sklenil protokol, po katerem je štirimilijonsko poroštvo iz sanacije deponije Teta ob podpisu kupo-prodajne pogodbe s HSE takoj mogoče prenesti na Edeleweiss.

Očitke, da bi HSE izčrpaval Tet, Košorok zavrača: »Kako lahko izčrpavaš nekoga, ki proizvaja energijo za sto evrov, medtem ko je ta na trgu po 48 evrov za megavatno uro?« Zavrača tudi prevzem potencialnih ekoloških tožb, saj da je HSE z 81,33-odstotnim deležem le družbenik Teta. Poravnati jih bo morala bodisi država bodisi jih bodo poplačali iz stečajne mase. V tem primeru je njihova višina negotova.