Konec čevljarstva na Dolenjskem

Družinsko podjetje Petejanovih Afit iz Mirna pri Novi Gorici se je odločilo zapreti obrat Bor in trgovino v Dolenjskih Toplicah.

Objavljeno
25. september 2012 20.35
željan Afit
Zdenka Lindič Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič Dragaš, Novo mesto
Dolenjske Toplice – Konec prihodnjega tedna bo Dolenjska izgubila še 40 delovnih mest in ostala brez čevljarske proizvodnje. Družinsko podjetje Petejanovih Afit iz Mirna pri Novi Gorici se je odločilo zapreti obrat Bor in trgovino v Dolenjskih Toplicah.

Petejanovi, ki od leta 1995 po propadu Cicibana nadaljujejo tudi proizvodnjo otroške in mladinske obutve te znane znamke, del programa od sredine leta 2000 izdelujejo v Dolenjskih Toplicah. Tamkajšnjo Tovarno obutve Bor so kupili na javni dražbi od stečajnega upravitelja in že po nekaj tednih v glavnem z nekdanjimi zaposlenimi nadaljevali proizvodnjo. Petdeset zaposlenih je izdelalo približno 450 parov obutve na dan oziroma četrtino vse proizvodnje podjetja. Dela je bilo dovolj, menda bi jih lahko izdelali še enkrat toliko, a se podjetje ni odločilo za širitev zaradi neugodnih razmer.

Ker se razmere že nekaj let le še slabšajo, se podjetje Afit – pred desetletjem primorska gazela, ki je s 300 zaposlenimi izdelala pol milijona parov obutve na leto, od tega 70 odstotkov za izvoz – že nekaj let krči. V letih 2009 in 2010 so že zaprli šivalnici v Kalu nad Kanalom in pri Tolminu, 5. oktober pa bo zadnji delovni dan za 40 sedanjih zaposlenih v obratu in trgovini v Dolenjskih Toplicah. Petejanovi so bili do zaposlenih vedno korektni in bodo tudi tokrat, saj so jim zagotovili izplačilo vseh zakonskih obveznosti skupaj z odpravninami, če jim že dela ne morejo več zagotavljati.

Z zaprtjem obrata Bor je vsaj obutvene industrije v Dolenjskih Toplicah zagotovo konec. Petejanovi ne vidijo možnosti za njen ponovni zagon v prihodnosti, zato bodo stavbo in opremo poskušali prodati. Podjetje bo po 5. oktobru do nadaljnjega delalo le še v matični tovarni v Mirnu pri Novi Gorici s 150 zaposlenimi. V postopno zapiranje obratov jih je pripeljalo upadanje naročil, ki se je zaradi splošne krize začelo konec leta 2008 in se še vedno nadaljuje. Svoj del krivde pa nosi država z zagotavljanjem prijaznejšega poslovnega okolja po polževo. V Afitu opozarjajo na plačilno nedisciplino, nedostopnost bančnih kreditov in poplavo cenene tuje obutve, predvsem azijske.