Konkurenca plinskih trgovcev se krepi

V ponudbo zemeljskega plina tudi hčerinske družbe elektrodistribucij, Elektra Ljubljana, Elektra Celje in Elektra Maribor.

Objavljeno
27. avgust 2013 17.37
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Celje, Ljubljana – Septembra bo na trg z zemeljskim plinom za gospodinjstva in podjetja vstopil tudi Elektro Celje Energija (ECE). Na tiho je začel prodajo plina Elektro Ljubljana oziroma hčerinski Elektro energija, še prej se je boj razvnel med Gen-I in ljubljansko Energetiko.

V Elektru Celje Energija, hčerinski družbi Elektra Celje, bodo 1. septembra začeli prodajo zemeljskega plina za gospodinjstva in podjetja. »Spremembe v regulaciji trga, ki jo določa evropska zakonodaja, nas silijo v razmišljanje, kako energente kupiti še ceneje in biti s širšim naborom energentov za kupce še bolj privlačni. Po odlični izkušnji z lesnimi peleti lani smo optimistični tudi glede zemeljskega plina. S paleto treh energentov našim kupcem že lahko zagotavljamo posebno nizke cene in sinergijske prednosti,« je vstop na trg plina pospremil Mitja Terče, direktor ECE. Lesne pelete ECE sicer uvaža iz BiH.

Izvedeli smo, da bo ECE, podobno kot drugi novi trgovci v Sloveniji, zemeljski plin kupoval od nemškega RWE, vendar to ni ekskluzivni dobavitelj. ECE bo plin lahko kupoval tudi od Geoplina, Holdinga Slovenske elektrarne in drugih, prednost bo seveda imela nižja cena. Za letošnjo kurilno sezono v ECE pričakujejo, da bodo plin zagotavljali do 5000 gospodinjstvom, z menjavo dobavitelja prihodnji mesec bodo prvi odjemalci priklopljeni že od 1. novembra. Prodati nameravajo milijon kubičnih metrov plina na leto, kar je tudi najmanjša količina za nakup.

Omejitev ugodnosti

Terče pravi, da je zemeljski plin ugodnejši kot kurilno olje, v primerjavi s peleti pa udobnejši za uporabnika. »Pričakujemo, da se bodo za zamenjavo dobavitelja odločali naši kupci elektrike, saj nam jim je uspelo zagotoviti izjemno ugodno ceno za kurilno sezono. Najmanj prvih 1000 kupcev se bo verjetno ogrevalo najceneje v Sloveniji,« dodaja Terče.

Za prvih 1000 kupcev ECE bo cena kubičnega metra plina brez davka do konca septembra 2014 znašala največ 0,3397 evra. Največji trgovec s plinom za gospodinjstva je še vedno ljubljanska Energetika (proda več kot 30 milijonov kubičnih metrov na leto), ki je še pred poletjem ceno plina do konca septembra zamejila na 0,3333 evra, od oktobra pa na 0,369 evra na kubični meter. Drugi največji trgovec Gen-I (na leto proda 26 milijonov kubičnih metrov plina) je ceno do oktobra zamejil na 0,3555 evra na kubični meter. Robert Golob, predsednik uprave Gen-I, pravi, da ga konkurenca ne moti, saj nameravajo biti najugodnejši ponudnik. Poleg tega sta tako ECE kot Elektro Maribor ponudbo omejila, prva na 1000 uporabnikov, drugi na le 500 uporabnikov, kar je samoomejevalno. Gen-I je zgolj poleti dobil novih 1000 uporabnikov.