Konverzija terjatev v Zvon Ena uspela

Družba se je s tem vsaj začasno izognila stečaju.

Objavljeno
15. november 2011 11.16
Posodobljeno
15. november 2011 11.27
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Maribor - Vpis delnic s konverzijo terjatev v lastniške deleže pretežno cerkvenega mariborskega holdinga Zvon Ena je bil po mnenju sodišča vendarle uspešen, s čimer se je družba vsaj za zdaj uspela izogniti stečaju. Čeprav je prisilna upraviteljica Mojca Breznik avgusta mariborsko sodišče obvestila o neuspešni konverziji terjatev, slednje temu ni pritrdilo.

Breznikova je namreč po izteku roka za vpis novih delnic sodišče obvestila, da postopek ni bil uspešen, saj je bila za uspešno izvedbo prisilne poravnave predpisana meja skoraj 83 milijonov evrov. Tega zneska pa niso dosegli, saj prisilna upraviteljica ni upoštevala izjave Zvona Dva, ker je ta po njenem samovoljno in v nasprotju z zakonom popravljal in dopolnjeval predpisano izjavo z dvema odložilnima pogojema.

Sodišče bi po zakonu tri dni po ugotovitvi neuspešne konverzije terjatev moralo razglasiti stečaj, a je Zvon Dva pozvalo, da predloži soglasji za prenos navadnih terjatev ter za vpis in vplačilo novih delnic, saj je tudi samo v prisilni poravnavi. Zvon Dva je zahtevi ugodil šele v začetku oktobra, s čimer je po mnenju prisilne upraviteljice zamudil vse roke.

Čeprav se Breznikova z odločitvijo sodišča ne strinja, pa zoper njegovo odločitev nima pravnega sredstva, zato je bila prisiljena spisati novo poročilo, v katerem ugotavlja, da je konverzija terjatev uspela. Skupni znesek navadnih terjatev, ki so jih upniki prenesli na dolžnika, znaša skoraj 103 milijone evrov, skupaj pa je pogoje za sodelovanje v postopku izpolnjevalo 20 upnikov, poroča Slovenska tiskovna agnecija.

S tem pa je usoda Zvona Ena še naprej negotova, saj se bo 12. decembra nadaljeval narok v zvezi z ugovorom zoper vodenje postopka prisilne poravnave, ki ga je podal največji upnik NLB. Ta zahteva stečaj, ker naj bi bila verjetnost uspešne prisilne poravnave zelo majhna, čemur pa ne pritrjuje naročeno neodvisno izvedensko mnenje. Izvedenec Franc Kolenc v njem namreč ugotavlja, da je verjetnost uspeha načrta finančnega prestrukturiranja več kot 50-odstotna ter da družba lahko postane kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna.