Konzorcij bank Pivovarni Laško odobril likvidnostno posojilo

Konzorcij bank na čelu z Novo Ljubljansko banko (NLB) je Pivovarni Laško odobril likvidnostno posojilo več kot 10 milijonov evrov, je STA danes izvedela iz virov blizu Pivovarne Laško.

Objavljeno
15. marec 2011 11.53
Posodobljeno
15. marec 2011 11.53
Ka. L. , delo.si
Ka. L. , delo.si

Laško - NLB naj bi tako svoj delež v višini tri milijone evrov Laščanom nakazala že danes, preostale banke pa v prihodnjih dneh oz. tednih.

Vodstvo Pivovarne Laško se je s konzorcijem bank, ki je pripravljen Laškemu podaljšati moratorij na odplačilo posojil do junija, o najemu likvidnostnega posojila pogovarjalo štiri mesece. Laščani ta denar potrebujejo pred pričetkom sezone pijač za nabavo repromateriala in surovin, je za STA še povedal vir blizu Pivovarne Laško.

Direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko se je v ponedeljek skušal s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem pogovoriti o rešitvah za težave skupine Pivovarne Laško, vendar je napovedani sestanek odpadel.

Po informacijah STA pa naj bi šlo za enega izmed sestankov s Pahorjem, s katerimi želi Zorko rešiti Laško oz. preprečiti prodajo ključnih naložb, tudi Mercatorja. Zakaj do sestanka ni prišlo, ni znano, Finance pa poročajo, sklicujoč se na neuradne vire, da naj bi bil sestanek odpovedan, ker so informacije o sestanku zašle v medije. Pahor se namreč naj ne bi želel javno vmešavati v prodajo Mercatorja. Govori se tudi, da naj bi bil sestanek odpovedan, ker se še vedno ne ve, kaj narediti z Mercatorjem in komu ga prodati, poročajo Finance.

Po neuradnih informacijah, do katerih je prišla STA, pa se je "vnel boj" med zagovorniki takojšnje prodaje skoraj 24 odstotkov Mercatorja hrvaškemu Agrokorju in tistimi, ki bi radi v miru izpeljali nov proces prodaje in pridobili višje ponudbe ter strateškega ponudnika.

Med slednje naj bi sodil tudi član uprave Pivovarne Laško in predsednik Mercatorjevih nadzornikov Robert Šega, ki je v ponedeljek odstopil z mesta člana uprave Laškega. Šega naj bi odstopil, ker je bil pod hudim pritiskom, saj ni bil za hitro prodajo Agrokorju. Sprl pa naj bi se tudi s članom nadzornega sveta Laškega Petrom Groznikom, ta naj bi kot nekdanji predsednik KD Skladov v nadzornem svetu Laškega zagovarjal hitro brezpogojno prodajo deleža Laškega v Mercatorju Agrokorju.

Šega naj bi opozarjal, da je pettedenski rok za prodajo Mercatorja prekratek za tako strateško odločitev. Šega je upravo in nadzorni svet Laškega opozarjal, da je Agrokor tudi sam proizvajalec pijač in da mora Laško, ki naj bi imel skupaj s hčerinskimi družbami za 400 milijonov evrov dolgov, to pri prodaji deleža v Mercatorju upoštevati, saj bi lahko izgubil prodajne police v jugovzhodni Evropi.

Za prodajo pa naj bi se zelo zavzemala družba Arkas oz. njen prvi mož Uroš Marter, ki naj bi od Agrokorja dobila provizijo za sklenitev posla z Laškim. Poleg tega naj bi imel Arkas še vedno veljavno pogodbo s šestimi bankami za prodajo njihovega, več kot petinskega deleža v Mercatorju.