Kar 40 odstotkov podjetij v EU ima težave s korupcijo

Največ korupcije pri poslovanju v Romuniji in Grčiji, visoko tudi Slovenija.

Objavljeno
09. december 2015 17.07
*imo* FT-ILUSTRACIJA
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Bruselj - Korupcija predstavlja precejšen problem pri poslovanju podjetij, čeprav ta ni edini. Raziskava Eurobarometer kaže, da ima kar 40 odstotkov podjetij v EU težave s korupcijo pri poslovanju v svoji v državi. Največ težav s tem imajo podjetja v Romuniji in Grčiji, visoko se uvršča tudi Slovenija.

Med članicami EU se podjetja z največ korupcije pri poslovanju soočajo v Romuniji in Grčiji (po 74 odstotkov), v Sloveniji pa korupcijo kot težavo pri poslovanju navaja kar 59 odstotkov podjetij, izhaja iz raziskave Eurobarometra.

S korupcijo imajo več težav kot slovenska podjetja poleg romunskih in grških le še bolgarska (61 odstotkov) in italijanska podjetja (60 odstotkov). Hrvaška podjetja korupcijo medtem kot težavo omenjajo v 51 odstotkih.

Medtem se z najmanj korupcije srečujejo podjetja z Danske, kjer jih ima le dva odstotka težave s tem. V Veliki Britaniji je takih podjetij osem odstotkov, na Švedskem pa 11 odstotkov.

S korupcijo se največkrat soočajo podjetja iz gradbene panoge (76 odstotkov), sledijo inženirska podjetja (72 odstotka), zdravstvo (69 odstotkov) in finančni sektor (68 odstotkov). Energetska podjetja korupcijo kot problem navajajo v 64 odstotkih, telekomunikacijska in IT podjetja pa v 59 odstotkih.

Nepotizem najpogostejši

Med koruptivnimi praksami so podjetja najbolj pogosto izpostavila nepotizem, tako v podjetjih kot javnih ustanovah, in davčne prevare ali neplačilo davka na dodano vrednost.

Kar osem od desetih podjetij se strinja, da (pre)tesne povezave med gospodarstvom in politiko vodijo v korupcijo, približno toliko jih tudi meni, da korupcija načenja konkurenčnost. Zanimivo je, da sicer kar 64 odstotkov podjetij meni, da so podkupnine in uporaba vez najpogosteje najlažji načini za pridobitev določenega javnega naročila.

Stroški korupcije 120 milijard evrov

Tipi korupcije se sicer po državah razlikujejo, a je njihov skupen učinek ogromen. Stroški zaradi korupcije so namreč v EU ocenjeni na 120 milijard evrov, kar je le nekoliko manj od letnega proračuna EU.

Korupcija je sicer glede na izsledke raziskave Eurobarometer precejšen problem pri poslovanju, ni pa ključen. Podjetja kot največje težave pri poslovanju namreč navajajo obdavčitev, hitro spreminjajočo se zakonodajo in zapletenost administrativnih postopkov.

Na problem korupcije je danes ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji opozoril evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulos. Poudaril je, da korupcija med drugim spodkopava tudi zaupanje državljanov v skupni evropski projekt. Če je korupcija dokazana, pa tudi če se o njej samo domneva, lahko ogrozi temelje demokratičnih institucij in predstavlja oviro za gospodarsko rast.

Evropska komisija bo, kot je še dodal, še naprej uporabljala vsa razpoložljiva sredstva za boj proti korupciji in prepričevala države članice, naj sprejmejo potrebne ukrepe.