KPK opozarja na nepreglednost kadrovanja v državnih družbah

Visoki standardi pri kadrovanju v državne družbe naj bodo cilj, ne izgovor, da bo zaradi tega zmanjkalo kompetentnih posameznikov.

Objavljeno
02. oktober 2014 13.46
vidic komisija za preprečevanje korupcije
Ma. G., gospodarstvo
Ma. G., gospodarstvo
Ljubljana − »Postopki imenovanj in razrešitev članov nadzornih svetov in uprav družb pod prevladujočim vplivom države so v večini primerov sicer v skladu s (pomanjkljivo) zakonodajo, a so hkrati velikokrat nesprejemljivi z vidika transparentnosti, etičnih standardov in omejevanja tveganj za nasprotje interesov,« je v svojem mnenju o kadrovanju v državnih družbah zapisala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Kot ugotavlja, stanje na tem področju v državi ni zadovoljivo.

Komisija se je zavzela za povečanje preglednosti pri imenovanjih, za dosledno upoštevanje določbe o izogibanju nasprotja interesov in za določitev dodatnih pogojev za imenovanje nadzornikov v državnih družbah. »Visoki standardi glede razkritij ter usposobljenosti in splošne primernosti članov nadzornih svetov in uprav družb pod prevladujočim vplivom države morajo postati cilj, ne pa vnaprej pripravljen izgovor, da bo zaradi visokih meril zmanjkalo 'kompetentnih ' posameznikov,« še opozarjajo v KPK.

Komisija je še opozorila, da opisane težave pri kadrovanju v državnih podjetjih niso osamljen primer, ampak gre za problem, ki je sistemske narave.