KPL prereka izvršbo na nepremičninah in računu

Izčrpavanje Komunalnega podjetja Ljubljana je tega pripeljalo v nezavidiljive razmere, podjetje pa išče pot iz teh.

Objavljeno
06. september 2013 15.13
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Komunalno podjetje Ljubljana (KPL) se tudi po sodni poti bori s težavami, ki jih je povzročilo izčrpavanje nekdanjih lastnikov iz kroga CPL. Kljub temu ljubljanski koncesionar posluje dobro, je zagotovil direktor KPL Damjan Stanek; ob polletju je imel za slabih 800 tisoč evrov dobička.

Poročali smo že, da so družbe iz kroga CPL, ki jih je obvladoval Ranko Mimović, izčrpavale zdravi del sistema – KPL. V drugi polovici lanskega leta se je s KPL na CPL družbo pooblaščenko, Mimovićevo Patero in Tovarno asfalta Črnuče, ki je odvisna družba CPL, prek posojilnih pogodb zlilo tri milijone evrov. Poleg tega je KPL dal še za skoraj osem milijonov evrov poroštev. Po naših informacijah je KPL dal 3,9 milijona evrov poroštev za posojilo, ki ga je pri Volksbank najela še ena Mimovićeva družba Nassa. Ob tem je KPL, tako kot tudi TAČ, še solidarni porok Mimoviću, ki je od Mihaela Bizjaka, Zvonka Šavorja in Bojana Kozarja konec lanskega leta odkupil 49-odstotni delež v CPL Naložbah. Mimović obljubljene 3,5 milijona evrov kupnine ni poravnal, zato so se prodajalci vpisali na nepremičnine in račun KPL.

Družba KPL izvršbo na nepremičnine in denar na tekočem računu prereka. Sodišče svoje odločitve še ni podalo, je pojasnil Stanek. Mihael Bizjak, eden od prodajalcev svojega deleža v CPL, ki mu Mimović ni poplačal njegovega deleža, po lastnih besedah s prerekanjem izvršbe ni seznanjen.

Zaradi vpisa na račun KPL ima ljubljansko komunalno podjetje od sredine maja blokirane račune. Podjetje se uspešno sooča s kratkoročnimi likvidnostnimi težavami, ki pa jih lahko na srednji rok tudi uspešno saniramo, je poudaril Stanek. »Imamo veliko gradbišč. Zato je dela dovolj in smo polno zasedeni,« je rekel naš sogovornik. Podjetje sicer približno polovico prihodkov ustvari s koncesijo v Ljubljani, polovico pa na trgu.

Sicer pa bo stečajni upravitelj CPL Veljko Jan po lastnih besedah »predvidoma v kratkem« začel prodajati KPL. Jan pričakuje, da mu bodo cenilci kmalu predstavili cenitev podjetja, nato pa bo družbo začel prodajati bodisi z dražbo bodisi z javnim zbiranjem ponudb. Ali je bil za KPL že izražen interes morebitnih kupcev? »Pri meni se ni nihče oglasil, mislim pa, da interes bo,« je odgovoril Jan. Spomnimo, da so se nekateri kupci za podjetje zanimali, ko je KPL na dražbi na zahtevo družbe Sago, upnika CPL, nameraval prodati izvršitelj Marjan Hojs. Izklicna cena je bila 1,7 milijona evrov, a je bila dražba na predlog sodišča preklicana. Stanek je o prodaji KPL dejal: »Novi lastnik lahko prinese stabilnost, tudi z dokapitalizacijo.«