KPL z novim lastnikom in direktorjem

Po bitki za KPL se začenja še spopad za nakup novogoriškega cestarja CPG.

Objavljeno
22. februar 2016 15.59
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – KPL je dokončno pristal v rokah novega lastnika, gradbenega podjetja MG Mind iz Republike srbske. Delnice so bile namreč pri Centralni klirinško-depotni družbi (KDD) že prepisane s CPL v stečaju na novega lastnika, je potrdil stečajni upravitelj CPL Veljko Jan. Nov direktor ljubljanskega koncesionarja KPL je Marko Miletić.

Marko Miletić prihaja iz Mrkonjić grada, kraja v Republiki srbski, iz kjer je tudi novi lastnik ljubljanskega koncesionarja, to je gradbeno podjetje MG Mind Mladena Milanovića. Miletić je na vrhu KPL zamenjal Damjana Stanka, ki ostaja direktor Tovarne asfalta Črnuče (Tač). V tej ima KPL 25-odstotni delež, tričetrtinski delež pa ima še vedno v lasti CPL v stečaju. Na vprašanje o prodaji poslovnega deleža v Taču, je stečajni upravitelj CPL Veljko Jan odgovoril, da trenutno pridobivajo cenitev.

Spomnimo, potem ko je MG Mind za 7,9 milijona evrov iz stečajne mase CPL kupil ljubljansko komunalno-gradbeno podjetje, ki ustvarja dobrih 20 milijonov evrov prihodkov, se je s prenosom delnic na novega lastnika zapletlo. Na sklep o prodaji sta se pritožila dva upnika CPL, in sicer SGP Mesner in varnostna družba G4S, ki pa s pritožbama nista dosegla ustavitve prodaje. Sklep o prodaji je zdaj pravnomočen, prenos delnic na KDD vpisan, je dejal Jan.

Prednostne terjatve delavcev CPL bodo poravnave v celoti

Ta bo s kupnino od KPL lahko v celoti poravnal prednostne terjatve delavcev skupaj z obrestmi. »Predlog za prenostno poplačilo smo že vložili. S tem bodo prednostne terjatve delavcev, jamstvenega sklada, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstvenega sklada poplačane v celoti,« je dejal Jan. Delavci so doslej dobili poplačanih 60 odstotkov prednostnih terjatev, s tretjo in zadnjo razdelitvijo pa bo poplačanih še za 2,5 milijona evrov neplačanih plač, prispevkov in obresti.

Po prodaji KPL si Jan več milijonov evrov obeta tudi s prodajo zemljišč v Ljubljani, in sicer na Stolpniški, kjer je bil sedež CPL, ter v Podutiku in na Povšetovi. Kupnina od prodaj teh nepremičnin bo namenjena ločitvenim upnikom.

Primorje v stečaju do konca maja zbira ponudbe za CPG

Po bitki za nakup KPL, kjer je MG Mind ponudil 50.000 evrov več od SGP Pomgrada, se začenja spopad za nakup še enega gradbenega podjetja, in sicer novogoriškega cestnega podjetja CPG, ki ga prodaja Primorje v stečaju. Tudi ta prodajni postopek se je zavlekel zaradi pritožbe upnika Primorja, a zdaj je stečajni upravitelj Rudolf Hramec objavil vabilo k dajanju zavezujočih ponudb za nakup CPG za izhodiščno ceno 16,4 milijona evrov. Hramec ponudbe zbira do konca maja. Za stečajnega upravitelja bodo zavezujoče le ponudbe, ki bodo vsaj enake izhodiščni ceni, medtem ko nižje ponudbe ni dolžan sprejeti.

Za CPG je interes izrazilo že več domačih in tujih potencialnih investitorjev, pobudo za nakup so dali tudi zaposleni. Nekateri med interesenti omenjajo tudi MG Mind. Novogoriško cestno podjetje je eno najhitreje rastočih gradbenih podjetij v Sloveniji; lani je ustvarilo 84,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in 3,6 milijona evrov čistega dobička. CPG je tudi koncesionar za vzdrževanje severnoprimorskih državnih cest, skrbijo pa tudi za del državnih cest na ljubljanskem območju.