Kriminalisti v Slovenski industriji jekla in Perutnini Ptuj

Neuradno so pridržani vsi štirje člani uprave Perutnine Ptuj. V Siju ni pridržan nihče.

Objavljeno
02. december 2015 07.59
Posodobljeno
02. december 2015 07.59
2015
Ma. F., Franc Milošič, Ba. Pa., Ma. G.
Ma. F., Franc Milošič, Ba. Pa., Ma. G.

Ljubljana − Preiskovalci NPU danes od šeste ure zjutraj na območjih ljubljanske in mariborske policijske uprave opravljajo hišne preiskave stanovanjskih prostorov in poslovnih prostorov gospodarskih družb na trinajstih lokacijah, so sporočili s policije.

Kriminalisti preiskujejo Slovensko industrijo jekla (SIJ) in Perutnino Ptuj. V slednji preiskava še vedno poteka. Po neuradnih infrormacijah so se pod lupo kriminalistov znašli postopek izbire dokapitalizatorja družbe in opcijske pogodbe, s katerimi je uprava ptujske družbe, Siju prodala več kot polovični delež v Holdingu PMP, ki je 10-odstotni lasntik PP.

Uprava Pertutnine, je namreč v postopku dokapitalizacije, v kateri je sama izbirala vlagatelja, s Sijem, ki je v večinski lasti ruskega Dilona, brez vednosti drugih lastnikov sklenila omenjeno pogodbo za delnice Holdinga PMP, za katere so jeklarji menda odšteli 100 evrov na delnico.

To pa po oceni Društva malih delničarjev Slovenije (MDS) pomeni, da so Glaser, Čuš, Kranjčeva in Čeh za delnico pertuninske družbe prejeli 14,24 evra, kar je 6,24 evra več, kot je Sij odštel za ostale delnice družb in kot bo za delnico ponudil v prevzemni ponudbi, to je osem evrov. PMP ima še nekaj manjših naložb, a glavnino prestavlja lastništvo v Perutnini Ptuj. S to prodajo naj bi si štirje člani uprave domnevno pridobili finančno korist 2,5 milijona evrov.

Na SIJ ni nihče pridržan

Iz Slovenske industrije jekla so sporočili, da na sedežu družbe sicer poteka policijska preiskava, vendar izključno zaradi pridobivanja dokumentacije zaradi suma storitve kaznivih dejanj tretjih oseb, nepovezanih z družbo SIJ.

»Družba SIJ, d. d., ni osumljenec v postopku in zoper družbo ne poteka noben postopek. Ravno tako ni med osumljenci nihče izmed zaposlenih družbe SIJ, nihče ni pridržan, kot tudi pri nikomur od zaposlenih družbe SIJ d.d. ne potekajo hišne preiskave,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Vstop v Perutnino Ptuj ni mogoč, vodstvo sodeluje

Preiskovalci so upravno stavbo Perutnine na Ptuju zaprli, vstop vanjo tako ni mogoč, poroča naš dopisnik. Brez obrazložitve, kaj se dogaja, odslavljajo goste in obiskovalce. Iz Dialoga, ki skrbi za stike z javnostjo za to ptujsko podjetje, so sporočili, da je v policijsko preiskavo vključeno večje število zaposlenih. »Vsi vpleteni so sicer nad preiskavo izjemno presenečeni, mnogi tudi prizadeti, vendar s preiskovalci korektno in profesionalno sodelujejo,« sporočajo in dodajajo, da s preiskovalci transparentno sodeluje tudi vodstvo družbe, ki je v poslovni stavbi na Potrčevi cesti na Ptuju.

»Poslovne odločitve, ki bi lahko tudi bile predmet preiskave, so bile pravno preizkušene in verificirane na vseh organih odločanja, zato pričakujemo, da se bodo preiskovalna dejanja čim prej zaključila,« pravijo.

Sum zlorabe položaja

Preiskovalci zbirajo obvestila in dokaze za utemeljitev suma zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti. Nekaj oseb sumijo, da so zlorabile svoj položaj pri izvedbi dokapitalizacije gospodarske družbe s sedežem na Ptuju.

Štirim osebam je bila odvzeta prostost in je bilo zanje odrejeno pridržanje, ki bo trajalo, dokler bodo za to podani zakonski razlogi. Po neuradnih informacijah naj bi bili pridržani štirje člani uprave Perutnine Ptuj, in sicer predsednik Roman Glaser, Nada Krajnc, Tone Čeh in Milan Čuš. Zaradi suma zlorabe položaja je teklo 13 hišnih preiskav. Enajst je že končanih, dve še potekata, prav tako pa so v pridržanju še vedno štiri osebe, piše STA.

Kot piše portal Siol.net preiskave potekajo tudi v odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, pri čemer je sporna vloga odvetnika Aleša Rojsa, ki je bil vezni člen med SIJ in Perutnino Ptuj. Ta je bil na zadnji skupščini delničarjev Perutnine Ptuj, ko so potrdili dokapitalizacijo, je nastopal kot svetovalec uprave, hkrati pa je Rojs že več let tesno povezan tudi s SIJ, saj je med letoma 2007 in 2009 sedel v nadzornem svetu družbe, piše portal.

Sporna dokapitalizacija?

Sij je v večinski lasti ruskega Dilona, 25-odstotni lastniški delež pa ima država. Ravno danes je objavila namero za prevzem Perutnine Ptuj. Sij je že zdaj lastnik 45,8-odstotnega deleža Perutnine Ptuj, ki ga je pridobil s 40-milijonsko dokapitalizacijo ptujske družbe.

Pogodba o dokapitalizaciji je sporna za društvo Mali delničarji Slovenije (MDS), ki je v začetku septembra po dokapitalizacijski skupščini Perutnine Ptuj policiji naznanilo sum, da so člani uprave ptujske družbe storili več kaznivih dejanj. Postopek je sprožila tudi ATVP.

Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) konkretne zadeve ne komentirajo, po naših neuradnih informacijah pa so zaradi tega uvedli nadzor nad sporočanjem javnih družb. »Če ATVP v svojih postopkih nadzora ugotovi kršitve, ukrepa zoper kršitelje v skladu s svojimi pristojnostmi oziroma naznani sum o storitvi kaznivega dejanja pristojnim institucijam. Vse informacije v zvezi s posameznimi postopki nadzora ATVP pa so skladno s 488. členom zakona o trgu finančnih instrumentov zaupne,« odgovarjajo na agenciji.

Sicer pa pojasnjujejo, da so dokapitalizacije stvar lastnikov, ATVP pa da jih spremlja v kontekstu ponudb vrednostnih papirjev javnosti, torej po tem, ko so sklepi skupščine o dokapitalizaciji že izglasovani in pravno veljavni, družba pa prične izvajati sprejet skupščinski sklep. »Preverja se, ali dokapitalizacija predstavlja ponudbo javnosti, in če da, velja, da mora izdajatelj v zvezi z njo izdelati prospekt, v določenih primerih pa ATVP zgolj obvesti o javni ponudbi (dokapitalizaciji),« dodajajo.