Krka se ozira za prevzemnimi priložnostmi

Skupina s 133,3 milijona evrov čistega dobička, matična Krka s 134,9 milijona evrov. V Krki napovedujejo, da bodo v prihodnjih letih iskali prevzemne tarče in da Evropa ni omejitev.

Objavljeno
19. november 2015 13.03
acr Krka
Vanja Tekavec, Gospodarstvo
Vanja Tekavec, Gospodarstvo

Ljubljana - Novomeška Krka se bo v prihodnjih letih intenzivno ozirala za prevzemnimi tarčami, je ob razgrnitvi devetmesečnih poslovnih rezultatov napovedal njen predsednik uprave Jože Colarič, ki bo Krko vodil tudi po letu 2015.

Smele napovedi o krepitvi prevzemnih aktivnosti prihajajo v času, ko se Krka v svojem poslovanju sooča z vse močnejšimi pritiski na zniževanje cen zdravil in z razvrednotenjem valut, predvsem ruskega rublja in ukrajinske grivne ter posledično manjše prodaje, izražene v evrih. Tudi ali pa predvsem zato se bo Krka v naslednjih letih bolj intenzivno ozirala za morebitnimi prevzemnimi tarčami, pravi Jože Colarič. »S tem bomo poskušali pridobiti nove trge in nove izdelke, ki jih še nimamo v svojem portfelju,« je napovedal.

Bolj konkreten o morebitnih prevzemnih tarčah Colarič na današnji tiskovni koferenci ni želel biti, poudaril pa je, da Evropa za Krko ni omejitev. Krka je v zadnjih letih prevzela dve podjetji, leta 2007 nemško TAD Pharmo in leta 2008 avstrijsko družbo Alternova. »To se nam dobro obrestuje v naši prisotnosti na obeh tržiščih, predvsem v Nemčiji, ki je izredno veliko tržišče za generična zdravila,« je izpostavil Colarič. Kot pravi, je finančno stanje Krke, ki je praktično nezadolžena, naklonjeno prevzemnim aktivnostim, vendar pa vanje ne bodo šli za vsako ceno.

Močno povečali prodajo v zahodni Evropi

Pritiski na zniževanje cen in padanje vrednosti nekaterih ključnih valut je vplivalo tudi na poslovanje v prvih devetih mesecih leta, ko je bila prodaja skupine glede na ta čas lani količinsko večja za šest odstotkov, vrednostno pa se je povečala le za odstotek. Natančneje; v prvem devetmesečju je Krka dosegla 863,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, pod črto pa je ostalo za 133,3 milijona evrov čistega dobička, ki je od primerljivega lanskega večji za pet odstotkov. »Takšnega rezultata ni bilo najlažje doseči, predvsem zaradi težav na nekaterih trgih, ki smo jih morali kompenzirati na trgih zahodne in srednje Evrope in delno tudi na domačem trgu,« je poudaril Colarič.

Vzhodna Evropa, na katero odpade 28,1 odstotka celotne prodaje farmacevta, ostaja najpomembnejša regija za Krkine izdelke, najpomembnejši posamični trg pa ostaja Rusija, kjer je prodaja v devetmesečju padla. »V ruski federaciji kot največjem Krkinem trgu smo zabeležili povečanje prodaje za 7 odstotkov v lokalni valuti, medtem ko je prikaz te prodaje v evrih manjši, za 21 odstotkov. Podobno se je dogajalo v Ukrajini, kjer smo prodali manj kot v enakem času lani in še v nekaterih državah nekdanje Sovjetske zveze, ki so še danes gospodarsko zelo vezane na močno rusko federacijo in njeno gospodarstvo,« pravi Colarič. Ruski rubelj se je od začetka leta do sredine maja krepil, zatem se je trend obrnil. Kot pravi Colarič, zelo pozorno spremljajo dogajanje na ruskem trgu, ob tem pa ni izključil, da bi se lahko v prihodnjih mesecih razmere popravile. »Govori se o možnosti sprememb zahodnih sankcij, dotok deviz v Rusijo je v zadnjih dnevih večji kot običajno.«

Bolj zadovoljni so v Krki s prodajo v srednji Evropi, predvsem na Poljskem, kjer so v devetmesečju prodajo povečali za 11 odstotkov, in v zahodni Evropi, ki ima 27,5-odstotni delež v Krkini prodaji. V devetmesečju so v zahodni Evropi povečali prodajo za kar 60 milijonov evrov oz. za 34 odstotkov. Največji posamični trg v regiji je Nemčija, kjer se je prodaja povečala za 46 odstotkov, sledijo ji skandinavske države s 75-odstotno rastjo, Španija s 26-odstotno, Francija s 5-odstotno in Velika Britanija z 90-odstotno rastjo. Krka izvozi več kot 93 odstotkov blaga in storitev.

Prihodkov manj, dobiček na ravni lanskega

In kako bo Krka poslovala v letošnjem letu? Po ocenah njene uprave bodo na letni ravni prodali predvidoma za dva odstotka manj kot v letu 2014, »kar pa ne bo imelo bistvenega vpliva na končni rezultat«, meni Colarič. Dobiček skupine v letu 2015 bo po predvidevanjih uprave ostal na ravni lanskega, ko ga je bilo za 166 milijonov evrov. Najpomembnejša skupina izdelkov ostajajo zdravila na recept z več kot 83-odstotnim deležem v prodaji.

V letu 2016 uprava načrtuje za 1,21 milijarde evrov prodaje (prodali bi za 4 odstotke več kot v letu 2015), pod črto pa za 160 milijonov evrov dobička. V Krki ob tem poudarjajo, da so načrt pripravili ob upoštevanju določenih predpostavk (cenovni nivoji, tečaji tujih valut, razmere na posameznih trgih ipd), ki so veljale v času priprave plana. »Če bodo dejanski pogoji poslovanja v letu 2016 pomembneje odstopali od upoštevanih predpostavk, lahko tudi dejanski izidi poslovanja odstopajo od načrtovanih,« pravijo v Krki. Krka bo letos izplačala 1281,93 evra bruto božičnice, dobijo jo tudi agencijski delavci, pravi Colarič.

Tujci vse bolj prisotni v lastništvu Krke

Lastniška struktura Krke se ves čas spreminja, tudi na račun tujcev, ki so zadnji dan septembra imeli že več 23-odstotni delež farmacevta. »Mednarodni vlagatelji stalno povečujejo svoj delež, predvsem pokojninski skladi iz Evrope ter ZDA,« pravi Colarič. Slovenske fizične osebe so imele 40,1-odstotka Krkinih delnic, sledi SDH s 16,2-odstotnim deležem, Kad in PPS z 11 odstotnim in slovenske pravne osebe in skladi s 8,3-odstotnim deležem.