V Krkini tovarni tablet Notol 2 vgrajeno več jekla kot v Eifflov stolp

Novi proizvodni obrat je Krkina največja naložba doslej, vredna več kot 200 milijonov evrov.

Objavljeno
04. november 2015 11.51
Posodobljeno
04. november 2015 11.51
KRKA NOTOL
Vanja Tekavec, B. K., gospodarstvo
Vanja Tekavec, B. K., gospodarstvo
Novo Mesto – Skupina Krka je v novi tovarni tablet Notol 2 letos že proizvedla dodatnih pol milijarde tablet in kapsul. »Če hočemo rasti, moramo povečevati proizvodne kapacitete,« je ob slovesnem odprtju nove tovarne poudaril predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič, ki ob Krkini stalni rasti nekoč v prihodnosti ne izključuje niti začetka gradnje Notola 3.

Ko so v Krki leta 2002 slovesno otvorili tabletno tovarno Notol, še niso vedeli, da bodo morali k njenemu imenu nekoč dodati številko; zdaj je to že realnost, saj se je Notolu 1 po približno trinajstih letih pridružila še istoimenska tovarna tablet Notol 2, ki so jo danes tudi uradno predali namenu.

Notol 2 ni le največja investicija v zgodovini Krke, je tudi največja naložba v slovenski industriji v zadnjih letih, saj je njena vrednost ocenjena na nekaj čez 200 milijonov evrov. V novi tovarni, proizvodnjo so zagnali februarja, je trenutno 127 zaposlenih, ko bodo v tovarni nameščene prav vse predvidene proizvodne linije in bo Notol 2 deloval s polno zmogljivostjo, pa bo imela več sto zaposlenih. Doslej je Krka v projekt vložila približno 165 milijonov evrov, razliko bodo vložili v prihodnjih dveh letih. 

Zavarovalnice in konkurenca pritiskajo

Novomeška Krka zdaj proizvede približno 13 milijard tablet in kapsul na leto, z novo naložbo pa namerava obseg letne proizvodnje povečati na več kot 17 milijard oziroma za približno 40 odstotkov. Tudi v farmacevtski industriji danes namreč velja, da je za enake rezultate treba narediti več kot prej. Nova tabletna tovarna je v tem pogledu tudi odgovor Krke na razmere na trgih, kjer se farmacevti zadnja leta soočajo zlasti s pritiski na nižanje cen zdravil; tudi Krka, ki mora za ohranitev sedanjih prihodkov izdelati precej več tablet in kapsul, kot jih je doslej. 

»Na vseh tržiščih, na katerih smo prisotni, že od leta 2008 prihaja do izredne erozije cen, zavarovalnice in konkurenca pritiskajo. Smo eden vodilnih generičnih proizvajalcev zdravil, nismo pa edini in zmotno je ramišljanje, da se zdravila prodajajo sama, kot mislijo nekateri. Povečanje kapacitet prvenstveno potrebujemo tudi zato, da vrednostno vsaj ohranjamo nivo prodaje, količinsko pa, da jo povečujemo,« je poudaril Jože Colarič. Ob tem je spomnil, da je Krka v prvi polovici leta povečala količinsko prodajo za 6 odstotkov, vrednostno pa so rasli le simbolno. »Krka ni edina v tej situaciji, tudi konkurenca je,« je poudaril. 

Krka obsega proizvodnje ne povečuje le doma, temveč tudi v tujini, denimo v Rusiji, kjer se bodo približali obsegu proizvodnje 1,8 milijarde tablet in kapsul. »Polovico zdravil, ki jih potrebuje ruski trg, smo lani že proizvedli v Rusiji, preostalo pa smo naredili doma, predvsem v Novem Mestu,« je povedal Colarič. Ob tem je spomnil, da je Krka pred nekaj tedni odprla tudi novo tovarno zdravilnih učinkovin Sinteza v Krškem, s čimer pa načrtov doma še ni konec, saj Krkini strokovnjaki že delajo načrte za Sintezo 2. »Ta bo še bistveno večja, kot je sedanja, saj vemo, da bomo potrebovali še bistveno več učinkovin, ki se potem vgrajujejo v kapsulo, tableto, inekcijo, mazilo,« je napovedal predsednik Krkine uprave. 

Odkar so februarja zagnali proizvodnjo v Notolu 2, so v tovarni že izdelali dodatnih pol milijarde tablet, sicer pa nameravajo Notol 2 opremiti v treh stopnjah in s tem tudi povečevati načrtovan obseg proizvodnje. V prvi fazi so zagotovili približno tretjinsko tehnološko opremljenost tovarne, kar pomeni proizvodno zmogljivost 1,5 milijarde izdelkov. Zdaj poteka druga stopnja, ki jo bodo končali v drugi polovici leta 2016, do tretje, ko naj bi v tovarni izdelali 4,5 milijarde tablet in kapsul, pa bodo prišli leta 2017. V Krki so ob tem še posebej zadovoljni, da je idejna zasnova novega obrata plod domačega znanja in timskega dela Krkinih rezultatov. Kot poudarjajo, je Slovenija dobila nov najsodobnejši proizvodni obrat zdravil na svetu, ob čemer je zanimiv podatek, da je v 55.000 kvadratnih metrov velik objekt vgrajenih kar 8128 ton jekla, kar je več kot ga je denimo vgrajenega v Eifflovem stolpu v Parizu. Pri gradnji nove tovarne so sodelovali izključno domači izvajalci del. 

Cerar: Krka utira nove poti

Nova naložba odločilno prispeva h konkurenčnosti in krepitvi Krke kot enega vodilnih generičnih farmacevtskih podjetij v svetu, regiji pa prinaša nova delovna mesta in obljublja nadaljnji razvoj novomeške industrije, je ob slovesni otvoritvi poudaril predsednik vlade Miro Cerar. Premier je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da investicije, kot je zadnja v Krki, pomenijo spodbudne napovedi za Jugovzhodno Slovenijo in celotno slovensko gospodarstvo. Ob tem je spomnil, da je Krka ena od največjih svetovnih generičnih družb, ki se po prodajnih prihodkih od generičnih izdelkov uvršča na deveto mesto v svetovnem merilu in v Evropi na šesto mesto.