Lafarge Cement: peč v mirovanje, dozator na Madžarsko

Ni še jasno, ali gredo zaposleni na čakanje in za koliko časa.

Objavljeno
17. marec 2015 13.35
Posodobljeno
17. marec 2015 13.35
*pma* Več sto Zasavcev pred Lafarge Cementom prižigajo sveče
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje - Neuradno: Lafarge Cement (LC) gre v mirovanje. Na uradno razlago, kaj to pomeni za sedemdeset zaposlenih v cementarni, še čakamo. Neuradno pa je prekinitev proizvodnje klinkerja posledica zadnjih dveh ukrepov: grožnje iz Evrope z milijonskimi kaznimi, saj je LC pol leta po »sodnem« odvzemu okoljskega dovoljenja še kar obratoval in odločbe okoljskega inšpektorata, ki mu je to prepovedal.

Do kdaj bo proizvodnja v LC stala, ni jasno. Kot tudi ne, ali gredo zaposleni na čakanje in za koliko časa. V nekaterih medijih so se že pojavili zapisi, da je tujim lastnikom LC prekipelo, da se umikajo iz Slovenije in da bodo vsi v LC ob delo.

Iz LC čakamo uradne odgovor še na nekaj kočljivih vprašanj, med drugim, v kolikšni meri držijo neuradne informacije, da imajo njihovi lastniki, multinacionalka Lafarge, dva scenarija: po enem naj bi odpustili 30 ljudi, po drugem večino od 70.
V tem trenutku naj bi bilo že bolj ali manj jasno, da LC naše države naj ne bi zaprosil za dovoljenje za obratovanje na premog, temveč naj bi se v vlogi za novo okoljsko dovoljenje, ki jo morajo oddati do konca aprila, zavzemal za to, da peč dobi status nove naprave tako, kot je z razsodbo lani avgusta odločilo upravno sodišče. Ali to pomeni tudi uporabo petrolkoksa, poskušamo izvedeti od pristojnih z LC, ki doslej niso bili ravno radodarni s podatki.

Po naših informacijah naj bi lastniki v LC tačas že naročili demontažo dozatorja za plastiko z namenom, da ga premestijo na madžarsko lokacijo.