Lafarge Cement se bo pritožil na sklep Arsa

Cementarna je brez okoljevarstvenega dovoljenja od avgusta lani.

Objavljeno
09. junij 2015 12.34
tlo-lafarge
C. P., gospodarstvo; STA
C. P., gospodarstvo; STA

Trbovlje − Lafarge Cement se bo pritožil na sklep Agencije RS za okolje (Arso), ki je prejšnji teden zavrnila vlogo cementarne za ponovno izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. V Lafargeu so za STA povedali, da je Arso njihovo vlogo zavrnil iz formalnih razlogov, ker so zadostili vsem zahtevam Arsa, pa se bodo proti njihovi zadnji odločbi pritožili. Lafarge Cement je tudi tokrat v roku dopolnil vlogo z zahtevanimi dokumenti, kar pomeni s projektom nameravanega posega kot tudi poročilom o vplivih na okolje.

Arso je pred tednom dni zavrnil izdajo okoljevarstvenega dovoljenja trboveljski cementarni, ker kljub 180-dnevnemu roku, ki se je iztekel konec aprila, in dodatnim pozivom ni dopolnila svoje vloge s predpisanimi vsebinami. Lafarge vlogi ni priložil projekta nameravanega posega in poročila o vplivih na okolje, so takrat pojasnili v Arsu.

Kot je razvidno iz sklepa agencije, je Lafarge Cement, ki je brez okoljevarstvenega dovoljenja ostal avgusta lani, predložil le poročilo o vplivih na okolje brez označbe, podpisa in datuma, tudi projekt nameravanega posega je bil brez žiga in podpisa odgovorne osebe.

Cementarna je predložila tudi program prvih meritev in obratovalnega monitorinega emisije snovi v zrak iz proizvodnje klinkerja in cementa, pojasnilo strokovnih izrazov in pravno mnenje strokovnjaka za pravno teorijo Andreja Kristana.

Po navedbah Arsa je Lafarge aprila prosil za 15-dnevno podaljšanje roka za dopolnitev vloge za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, vendar so ocenili, da v prošnji niso bili podani upravičeni razlogi za podaljšanje roka. Na odločitev Arsa se lahko Lafarge pritoži v 15 dneh od dneva vročitve sklepa.