Lani so zrasle vse štiri Elanove divizije

Lani so ustvarili za 82,5 milijona evrov prihodkov, kar je za 14 odstotkov več kot leto pred tem. Za posodobitve pet milijonov evrov.

Objavljeno
20. marec 2018 23.29
Proizvodnja smuči v Elanu,Begunje Slovenija 20.12.2016 [Elan,smuči,proizvodnja]
Blaž Račič, Karel Lipnik
Blaž Račič, Karel Lipnik
Begunje na Gorenjskem – Glavni izvršni direktor Elana Jeffrey Tirman je pred dobrim letom dejal, da želijo novi lastniki Elanu spet povrniti nekdanji sijaj. Po lanskem uspešnem poslovanju, ko so prihodke za 14 odstotkov zvišali na 82,5 milijona evrov, so prepričani, da nekdanji sijaj spet pridobivajo.

Pred poltretjim letom sta lastnika Elana postala družbi Wiltan Enterprises in Merrill Lynch International. Družba je tedaj dobila novo upravo, ki se zdaj že lahko pohvali z rastjo. Lani so tako s prihodki presegli 80 milijonov evrov, k čemur so stremeli. V skupini Elan so tako po predhodnih in nerevidiranih podatkih lani imeli tudi rast operativnega dobička, vendar njegove višine niso sporočili. Pojasnili so le, da so k rasti prispevale vse štiri divizije (smuči, navtika, vetrna energija, športna oprema), saj je bila prodaja vseh programov višja kot leto pred tem.

Zelo dobra zimska sezona

Letošnja zimska smučarska sezona je za Elan zelo dobra. Pričakujejo, da bodo ugodne snežne razmere na smučiščih omogočale podaljšanje smučarske sezone, kar bo prispevalo k rasti Elana tudi letos. Navtični trg kaže znake okrevanja, tako na področju lastniških plovil kot tudi na čarterskem trgu, kar kažejo tudi številke, saj je navtična divizija dosegla več kot 15-odstotno rast prihodkov. Z novo strategijo znamke Elan na navtičnem programu najbolj stavi na novo serijo plovil GT, s katero so se predstavili na letošnjem sejmu navtike v Düsseldorfu v Nemčiji. Vodenje navtične divizije je januarja prevzel Marko Škrbin, nekdanji direktor John Peterson pa bo v ZDA še naprej skrbel za razvoj prodaje in blagovne znamke Elan na severnoameriškem trgu.

Pet milijonov za posodobitve

V Elanu so lani v posodobitve vložili okrog pet milijonov evrov. Med pomembnejšimi investicijami so izpostavili nove proizvodne zmogljivosti za divizijo vetrne energije, prenovo energetike, vlaganja v posodobitev proizvodne opreme in v razvojne projekte. Obstoječe tehnične kapacitete še vedno omogočajo širitev proizvodnje, pravijo v Elanu in poudarjajo, da se na področju kompozitnih materialov »spogledujemo z nekaterimi razvojni možnostmi, ki terjajo dodatna vlaganja v proizvodne kapacitete«.

Ob rasti poslovanja so v Elanu zaposlovali, vendar so se – podobno kot številna druga podjetja, ki v času izrazite gospodarske rasti več povprašujejo tudi po delovni sili – srečevali s pomanjkanjem delovne sile. »To smo reševali tako z internimi ukrepi (plačni sistem, štipendije, izboljšanje pogojev dela) kot tudi z zunanjimi ukrepi sodelovanja z zavodom za zaposlovanje ter s kadrovskimi agencijami. Največji izziv so bili poletni meseci, na jesen pa so se, vsaj po našem mnenju, razmere na trgu delovne sile začele stabilizirati,« navajajo v Elanu.

Hčerinska družba Elan Inventa je ena izmed štirih divizij Elana in je sestavni del skupine. Lani so za desetino narasli prihodki, podjetje se je utrdilo na trgu opremljevalcev športnih dvoran kot vrhunski globalni ponudnik inovativnih tribun in sedežnih sistemov, pravijo v Elanu, vendar na vprašanje o morebitni prodaji Invente niso odgovorili.

Opazno pobiranje s tal

Begunjski proizvajalec športne opreme se je v preteklih treh letih opazno pobral z dna, ki ga je dosegel leta 2013. Takrat so prihodki od prodaje zdrsnili pod 68 milijonov evrov, skupina pa je s tem ustvarila 3,3 milijona evrov izgube. To je bilo četrto zaporedno leto z globoko izgubo. Leta 2016, to je zadnje zaključeno poslovno leto, so prihodki od prodaje dosegli 72,6 milijona evrov, čisti dobiček pa je znašal milijon evrov.

Elan je sicer vrh dosegel leta 2006, ko so se prihodki od prodaje povzpeli na 122 milijonov evrov. A dobičkonosnost ni bila nikoli vrlina družbe s sedežem v Begunjah. Leta 2006 je čisti dobiček komaj dosegel pol milijona evrov. Rekordni dobiček je iz leta 2003, ko je znašal 4,1 milijona evrov. Po letu 2006 je sledilo več kriznih let, najprej zaradi zelenih zim, nato pa še gospodarske krize, ki so – tudi zaradi težav z državnimi lastniki in nedovoljeno državno pomočjo – družbo spravile na kolena. Leta 2015 so po dveh letih pogajanj paradržavni lastniki Elan prodali Merrill Lynchu in skladu VR Capital.