Laščani bodo s prodajo Mercatorja nadaljevali

Glede reprograma posojil je Malenković dejal, da so pogovori z bankami za zdaj spodbudni.

Objavljeno
14. februar 2012 20.21
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Laško - Nadzorni svet Pivovarne Laško je na današnji seji naložil upravi pivovarne, da skupaj s konzorcijem prodajalcev Mercatorja nadaljuje aktivnosti glede prodaje trgovca. Prvi nadzornik Laškega Vladimir Malenković ocenjuje, da jim je uprava pivovarne podala korektne informacije glede nedavnega umika Agrokorja iz nakupa Mercatorja, piše STA.

Malenković je po seji za STA povedal, da je konzorcijska pogodba o prodaji Mercatorja veljavna do sredine marca, na podlagi povratnih informacijah uprave pivovarne pa se bodo nadzorniki odločali o nadaljnjih korakih pri prodaji Mercatorja.

Nadzorni svet je na seji pozornost namenil tudi reprogramu posojil, ki se izteče konec marca. Takrat namreč Pivovarni Laško zapade v plačilo okrog 160 milijonov evrov posojil. Uprava družbe je nadzornikom pojasnila, da pogovori z bankami upnicami potekajo zelo intenzivno. Od uprave pa nadzorni svet pričakuje, da ga sproti seznanja z rezultati pogovorov. Po Malenkovićevi oceni so pogovori z bankami za zdaj spodbudni.

Uprava laške pivovarne pa pričakuje, da bodo banke upnice oblikovanje pogodbenega koncerna, ki so ga potrdile nedavne skupščine delničarjev Pivovarne Laško in Pivovarne Union ter Radenske, sprejele kot pozitivno dejstvo. Pogodbeni koncern naj bi tako bankam zagotavljal boljše garancije za poplačilo posojil, družbam skupine pa uspešnejše in racionalnejše organizirano poslovanje. Prav zaradi neuspešne prodaje Mercatorja si morajo Laščani zdaj zagotoviti nov reprogram posojil.

Pivovarna Laško se je namreč zaradi Agrokorjeve poteze - ta je minuli teden umaknil ponudbo za odkup delnic Mercatorja v lasti bank in Laškega - znašla v neugodnem položaju, saj se v primeru, da svojega 23,34-odstotnega deleža Mercatorja ne bo uspela prodati, ne bo mogla finančno razdolžiti.

V primeru prodaje Mercatorja so Laščani predvidevali, da se bodo razdolžili za 184 do 195 milijonov evrov. Sicer bodo Laščani samo za plačilo obresti letos namenili 25 milijonov evrov, po neuradnih podatkih pa naj bi imela skupina Pivovarna Laško za približno 380 milijonov evrov posojil.

Agrokor je svojo odločitev, da umakne ponudbo za odkup 52,10-odstotnega deleža Mercatorja, ki je v lasti bank, skupine Pivovarna Laško in NFD Holdinga - za delnico je ponujal 221 evrov -, sporočil 7. februarja. Za ta korak so se v hrvaški družbi odločili, ker se s prodajalci ni uspel dogovoriti ničesar.