Laščani iščejo možnosti za reprogram posojila

Uprava bo nadzornike danes seznanila o možnostih za ponovni reprogram posojila v višini 50 milijon evrov.

Objavljeno
26. september 2012 23.09
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Skupini Pivovarna Laško bo konec meseca (30. septembra) zapadlo približno 50-milijonsko posojilo pri avstrijski banki Hypo, zato bo uprava danes nadzornike seznanila, kakšne so možnosti za ponovni reprogram posojila, je povedal predsednik NS Pivovarne Vladimir Malenkovič.

Za posojilo pri avstrijski banki je Pivovarna Laško zastavila delnice časnika Delo, v katerem je Laško 80-odstotni lastnik. Če banka Hypo posojila ne bo podaljšala, bo lahko Delo padlo v avstrijske roke, vendar Malenkovič na podlagi dosedanjih povratnih informacij uprave meni, da se to ne bo zgodilo. Skupina Laško je imela ob polletju do bank kar 380 milijonov evrov dolga, največ Pivovarna Laško (223,7 milijona evrov) in Pivovarna Union (117,3 milijona evrov), preostalo odpade na druge članice skupine.

Nadzorniki bodo danes obravnavali tudi poslovanje v prvih osmih mesecih leta in prodajni postopek za Mercator. Sporazum o skupni prodaji najboljšega soseda že nekaj časa kroži med potencialnimi prodajalci in nadzorniki v Laškem bodo danes izvedeli, koliko akterjev je (tudi) formalno pristopilo h konzorciju za prodajo. V prodajni konzorcij bo pristopilo tudi Laško, ki pri tem pravzaprav nima veliko izbire, saj se mora dezinvestirati na zahtevo lastnikov, torej bank. Glede poslovanja v prvih osmih mesecih pa je Malenkovič poudaril, da je to, z upoštevanjem splošnih razmer, dobro: »Glede na splošne gospodarske razmere, kupno moč, obveznosti pivovarne do bank in visoke stroške financiranja je poslovanje solidno,« je zatrdil.

Na vprašanje, ali bodo danes govorili tudi o nedavnih bliskovitih zamenjavah v vrhovih časnikov Delo in Večer, je Malenkovič poudaril, da so omenjene zamenjave v pristojnosti nadzornih svetov medijskih hiš in jih v Laškem nočejo komentirati. Tako novi direktor Večera kot začasna direktorica Dela prihajata iz Pivovarne Laško. Delo začasno vodi članica uprave Pivovarne Laško in predsednica NS Dela Marjeta Zevnik, Uroša Skuhalo pa je v vrhu Večera zamenjal dosedanji direktor marketinga Pivovarne Laško Jure Struc.