Laščani se o reprogramu dolga še pogajajo s Hypo banko

Sanacija: Laščani so v osmih mesecih vrnili bankam dobrih 21 milijonov evrov.

Objavljeno
27. september 2012 20.24
Posodobljeno
27. september 2012 21.30
uho*Pivovarna Lasko
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana - Skupina Pivovarna Laško se z avstrijsko banko Hypo še pogaja o (vnovičnem) reprogramu 53-milijonov evrov visokega posojila, ki se izteče konec meseca. Predsednik NS pivovarne Vladimir Malenkovič je po današnji seji ocenil, da bodo pogajanja z banko potekala še kakšen teden.

Nadzorniki pivovarne so vzeli pod drobnogled tudi poslovanje v prvih osmih mesecih letos. »Glede na splošno finančno situacijo, kupno moč, obveznosti pivovarne do bank in visoke stroške financiranja so rezultati ugodni,« je poudaril sogovornik. V osemmesečju je družba Pivovarna Laško ustvarila 64,6 milijona evrov prihodkov od prodaje. »To je 3 odstotke manj kot ta čas lani, a je bil dobiček iz poslovanja v višini 8,8 milijona evrov za en odstotek višji.«

Na ravni pijačnega dela skupine, torej brez časnikov Dela in Večer ter drugih naložb, je Laško v tem času ustvarilo 158,2 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Dobiček iz poslovanja je znašal 28,7 milijona evrov in je bil za 24-odstotov višji kot ta čas lani.

V prvih osmih mesecih letos sta pivovarni plačali bankam upnicam približno 21 milijonov evrov dolga, od tega 12,5 milijonov evrov obresti in 8,6 milijonov evrov glavnic. Skupno je imela skupina ob polletju do bank za kar 380 milijonov evrov dolga, največ Pivovarna Laško (223,7 milijona) in Pivovarna Union (117,3 milijona evrov), preostalo odpade na druge članice skupine.

Uprava Dušana Zorka je seznanila nadzornike tudi z rezultati pogajanj o podpisu sporazuma konzorcija lastnikov Mercatorja, ki bi naj še letos začel ponoven postopek prodaje. »Večina članov prodajnega konzorcija je že podpisala konzorcijsko pogodbo, na nekaj podpisov pa še čakamo. Verjetno bo več jasno v naslednjih tednih,«je še dejal Malenkovič. Kdo je že podpisal sporazum o skupni prodaji in kdo ga še ni pa sogovornik ni želel razkrivati.