Nadzorniki Pivovarne Laško danes tudi o dokapitalizaciji

Z dokapitalizacijo hočejo zbrati najmanj 75 milijonov evrov svežega kapitala, potencialni interesenti že čakajo, pravijo bolje obveščeni.

Objavljeno
13. oktober 2014 12.22
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana − Nadzorniki Pivovarne Laško, vodi jih Goran Brankovič, se danes sestanejo na redni seji, so potrdili v Pivovarni Laško. V Laškem pravijo, da so na dnevnem redu seje NS redne teme, kar najverjetneje pomeni, da bodo nadzorniki obravnavali tudi načrtovano dokapitalizacijo, s katero hoče skupina Laško zbrati najmanj 75 milijonov evrov svežega kapitala.

»Zanimanje za Pivovarno Laško je veliko, vendar potencialni interesenti še niso aktivni, saj čakajo, da v Laškem pojasnijo podrobnosti načrtovanega postopka dokapitalizacije,« je prejšnji teden dejal vir, ki je neposredno vpleten v privatizacijo več slovenskih podjetij.

Skupina Laško je v drugi polovici avgusta začela nagovarjati potencialne kupce z objavo vabila k dokapitalizaciji skupine, predvidoma v drugi polovici oktobra pa naj bi uprava pivovarne potencialnim interesentom poslala informacijski memorandum oziroma predstavitveni prospekt o pivovarni.

Informacijski memorandum je nekakšna osebna izkaznica o tržnem položaju skupine, njenem poslovanju in načrtih in slišati je, da je dokument tako rekoč nared, manjka menda le še strategija poslovanja oziroma poslovni načrt skupine za leto 2015. Tega mora potrditi tudi nadzorni svet pivovarne, ki se sestane danes ob 13. uri.

Slišati je sicer, da naj bi v Laškem z nekaterimi izbranimi interesenti že podpisovali tako imenovane dokumente o nerazkrivanju podatkov, vendar podrobnosti o tem niso znane. Ko bo postopek iskanja vlagatelja za dokapitalizacijo končan in bo izbran najboljši ponudnik, bo sklicana skupščina delničarjev Pivovarne Laško, kjer bodo delničarji odločali o dokapitalizaciji. Zanjo mora glasovati 75 odstotkov lastnikov.

Delnice rastejo, vlagatelji izstopajo

Medtem ko uprava pivovarne pripravlja teren za iskanje strateškega partnerja, pa se dogajajo tudi lastniški premiki v pivovarni − tudi po zaslugi bank, ki se pospešeno umikajo iz lastništva pivovarne. Če je še pred kakšnim letom veljalo, da banke držijo roko nad pivovarno, so danes banke tako rekoč manjšinski lastnik, v igro pa namesto njih vstopajo institucionalni vlagatelji. Banke, med katerimi so mnoge tudi upnice pivovarne, torej ne bodo sodelovale pri dokapitalizaciji.

Največ delnic pivovarne, dobrih šest odstotkov, je v zadnjem času prodala Gorenjska banka, kmalu zatem je iz lastništva s svojim 4,8-odstotnim deležem izstopila tudi mariborska Probanka, ki je v postopku nadzorovane likvidacije.

Nov igralec je tudi celovška Zveza bank, ki ima po novem v pivovarni že slabe tri odstotke lastništva (2,87 odstotka). Zveza bank je največ zanimanja vzbudila zaradi pospešenih nakupov ljubljanskega aerodroma, ki je bil kasneje prodan nemškemu Fraportu, in pričakovati je, da bo Zveza Bank še povečevala delež v pivovarni, meni predsednik Društva malih delničarjev Slovenije Rajko Stankovič.

Med prvimi dvanajstimi delničarji Pivovarne Laško tujci v tem hipu obvladujejo približno 18 odstotkov kapitala, največji posamični delničar pa je Družba za upravljanje terjatev bank, ki ima po novem v Pivovarni Laško tudi svojega nadzornika.