Lastnikom vozil do 16.000 dolarjev odškodnine

Gre za zadnjo poravnavo, ki izvira iz škandala, povezanega z goljufanjem podjetja Volkswagen na okoljskih testih.

Objavljeno
12. maj 2017 10.24
Germany Volkswagen Earns
Š. P., STA
Š. P., STA
San Francisco − Ameriški zvezni sodnik Charles Breyer je v četrtek v San Franciscu potrdil dogovor o poravnavi med podjetjem Volkswagen in lastniki njegovih vozil s trilitrskimi dizelskimi motorji. To je zadnja v vrsti poravnav in kazni, ki izvirajo iz škandala, povezanega z goljufanjem na okoljskih testih.

Dogovor zadeva okrog 88.500 avtomobilov. Lastniki vozil bodo dobili od 7000 do 16.000 dolarjev odškodnine, Volkswagen pa je zavezan popraviti motor ali vozilo odkupiti. Vrednost poravnave se odvisno od tega, koliko avtomobilov bo moral odkupiti, giblje med 1,2 in štirimi milijardami dolarjev.

Volkswagen je že prej dosegel dogovor o poravnavi z lastniki dvolitrskih motorjev, ki jih je 475.000. To ga bo stalo okrog deset milijard dolarjev, poleg tega pa je nemško podjetje plačalo tudi 4,3 milijarde dolarjev kazni.

Breyer je potrdil tudi dogovor lastnikov avtomobilov s podjetjem Bosch, ki je izdelalo računalniški program za goljufanje na testih. Bosch bo plačal lastnikom trilitrskih vozil 1500 dolarjev, lastnikom dvolitrskih pa 350 dolarjev odškodnine.

Računalniški program je omogočal, da so vozila na dizelski pogon na testih pokazala nižjo raven izpustov škodljivih snovi v ozračje od dejanskih med vožnjo.