Lek in Krka bosta povečala število zaposlenih

Novartis napovedal odpuščanje. Leka to ne bo prizadelo, število zaposlenih bo še povečal, prav tako Krka.

Objavljeno
25. oktober 2011 20.44
Posodobljeno
26. oktober 2011 07.00
Cveto Pavlin, gospodarstvo
Cveto Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Farmacevtska družba Novartis, katere član je prek generične skupine Sandoz tudi Lek, je objavila, da bo odpustila 2000 delavcev, vendar to ne bo vplivalo na zaposlenost v Leku, kjer, tako kot v Krki, povečujejo število zaposlenih. Tako bo po napovedih iz obeh družb tudi prihodnje leto.

V Novartisu so se za zmanjšanje števila zaposlenih odločili kljub dobremu letošnjemu poslovanju. V tretjem četrtletju so ustvarili 1,8 milijarde evrov čistega dobička, kar je sedem odstotkov več kot v istem obdobju lani, v devetih mesecih pa ga je bilo 5,8 milijarde evrov. Z odpuščanjem bodo v Novartisu privarčevali 145 milijonov evrov na leto.

V Švici bodo zaprli 1100 delovnih mest, v ZDA 900. V državah z nizkimi stroški dela bodo na novo ustvarili 700 novih delovnih mest, tako da jih bodo v resnici zaprli 1300. Slovenija po Novartisovih merilih ne sodi med države s poceni delovno silo. »Visoka obdavčitev dela v Sloveniji nam ravno ne koristi v notranji Novartisovi konkurenci s podjetji iz drugih držav, tako da v Lek prihaja predvsem tista proizvodnja, ki zahteva visoko stopnjo strokovnosti, znanja in izkušenj,« pravijo v Leku.

Novartis bo varčevalne ukrepe, v okviru katerih poleg odpuščanj predvideva tudi zaprtje ene tovarne v Švici in ene v Italiji, izvedel v treh do petih letih. Enoto za raziskave, ki je zdaj v Švici, pa bodo preselili v ZDA. Takšna Novartisova politika odpuščanja pa ne bo vplivala na Lek, člana skupine Sandoz, v katerem je zdaj zaposlenih nekaj več kot 2400 delavcev. Zaposlenost v Leku se namreč letos rahlo povečuje in takšno gibanje se bo nadaljevalo tudi prihodnje leto, kar pomeni, da se bo število zaposlenih povečalo na več kot 2500. V zadnjih nekaj letih se v Leku zmanjšuje število delavcev z nižjo izobrazbo in povečuje število tistih z najvišjo izobrazbo.

»Na novo zaposlujemo predvsem visoko in najvišje izobražene strokovnjake, magistre in doktorje znanosti, ki delajo v razvoju, proizvodnji in biofarmacevtiki, zmanjšuje pa se število zaposlenih v podpornih službah. Potrebujemo čim več delovnih mest z visoko in najvišjo dodano vrednostjo. To, vrhunsko znanje in visoka tehnološka razvitost bodo izboljšali slovensko konkurenčnost na tujih trgih. Lek se je v tem smislu že prestrukturiral,« sporočajo iz Leka in hkrati dodajajo, da so z devetmesečnimi rezultati zadovoljni.

Tudi v Krki, tovarni zdravil, so devetmesečni rezultati dobri, vendar zaradi borznih pravil o njih ne morejo govoriti. Po seji nadzornega sveta jih bodo objavili sredi novembra. V prvem polletju so za tri odstotke povečali število zaposlenih, to je za 144 delavcev, do konca leta jih bodo še za 85. Tudi prihodnje leto bodo zaposlovali, vendar največ v tujini, kjer že zdaj dela 4337 krkašev. V skupini Krka je bilo lani zaposlenih 8569 delavcev, njihovo število pa se je letos še povečalo.

»Zaposlovanje novih delavcev načrtujemo zaradi rasti podjetja in širitve trgov. Zaposlovali bomo predvsem v trženju v podjetjih in na predstavništvih v tujini, v razvoju in raziskavah v Sloveniji pa tudi v proizvodnji surovin in končnih izdelkov,« pravijo v Krki. Med najpogostejšimi in najbolj iskanimi profili v tej družbi so farmacevti in kemiki, priložnosti za uspešno kariero pa lahko najdejo tudi drugi, ki kažejo ustrezno raven znanja in sposobnosti ter motiviranosti za delo.