Mahle namerava kupiti preostali delež Letrike

Nemška družba Mahle je pridobila soglasja za prevzem Lektrike in v Delu objavila ponudbo za odkup preostalega deleža.

Objavljeno
11. september 2014 14.12
zeljan/letrika
K. F., gospodarstvo, STA
K. F., gospodarstvo, STA

Ljubljana − Nemška družba Mahle, ki je že lastnik 85,04 odstotka Letrike, je danes objavila prevzemno namero za odkup še preostalih delnic šempetrske družbe. Mahlejeva hčerinska družba Mahle Holding Austria bo prevzemno namero objavila najkasneje v 30 in ne prej kot v desetih dneh, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Mahle je prevzemno ponudbo objavil v Delu.

Nemci že imajo 84 odstotkov delnic

Družba Lektrika je znana po proizvodnji, razvoju in prodaji zaganjalnikov, alternatorjev, električnih pogonskih in mehatronskih sistemov.

Mahle ima trenutno v lasti 1.367.736 delnic oziroma 85,04 odstotka Letrike, poroča STA. O prevzemni nameri za preostali delež je Mahle obvestil Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Agencijo za varstvo konkurence ter upravo in delavce Letrike, poroča STA, ki se sklicuje na podatke iz prevzemne ponudbe.
 
Mahle postopno do sedanjega deleža


Mahle je junija najprej od konzorcija prodajalcev, med katerimi so bili Modra zavarovalnica, NLB, SDH, DUTB in Triglav skladi, kupil slabih 54 odstotkov Letrike, nato pa julija od Kolektorja pridobil še 20 odstotkov Letrike. Konec avgusta je pridobil še nekaj manj kot sedem odstotkov Letrike.

Nemci so za delnico tako konzorciju prodajalcev kot Kolektorju odšteli 67,10 evra. Konzorcij prodajalcev je tako za Letriko iztržil 58,3 milijona evrov, Kolektor s povezano družbo FMR pa 21,8 milijona evrov.

Kupec pridobil vsa soglasja za prevzem

Potem ko je Mahle prejšnji teden pridobil vsa soglasja pristojnih organov za prevzem Letrike, so se v teh dneh po nakazilu kupnine vršile preknjižbe delnic.

Mahle bo moral skladno z določili zakona o prevzemih v prevzemni ponudbi ponuditi enako ceno kot doslej, torej 67,10 evra, še poroča STA.