Lex Agrokor ni zamrznil Todorićevega deleža

Hrvaški poslanec Željko Lacković opozarja na luknjo v zakonu o prisilni upravi Agrokorja.

Objavljeno
08. maj 2017 20.24
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović

Ljubljana – Zakon, s katerim hrvaška država poskuša sanirati Agrokor, ne predvideva zamrznitve deleža Ivice Todorića. Ali je to naključje ali ne, neodvisni poslanec Željko Lacković noče ugibati, od premiera Andreja Plenkovića zahteva, naj to uredi. Odgovor pričakuje do petka.

Ob vsem prahu, ki se je v minulem mesecu na Hrvaškem dvigoval ob sprejetju zakona o izredni upravi v velikih družbah sistemskega pomena, ljudsko imenovanem lex Agrokor, je razmeroma nenavadno, da je le eden od 151 poslancev opazil drobno, a pomenljivo nedoslednost. Neodvisni poslanec Željko Lacković svari, da je treba lex Agrokor nujno dopolniti z uredbo, ki v celoti zamrzne lastništvo nekdanjega šefa Ivice Todorića.

»Na to nedoslednost kot edini med vsemi poslanci opozarjam že vse od začetka, prav tako sem glasoval proti zakonu in zdaj, ko to zakonsko rešitev imamo, si pridržujem pravico, da sem do nje kritičen in da zahtevam, da se dopolni tako, da bo služila svojemu namenu,« je za Delo povedal Lacković, magister prava, ki je do lanskega vstopa v sabor delal kot odvetnik.

Kako reševati Agrokor in ne rešiti Todorića

Kot nam je pojasnil, je zakon, ki mu velik del hrvaške javnosti očita neustavnost, namenjen reševanju delovnih mest in omejevanju morebitnih negativnih posledic propada družbe na gospodarstvo. »Če zakona ne bomo dopolnili z uredbo, ki zamrzne delež Ivice Todorića, se nam bo utegnilo zgoditi, da bomo pri sanaciji Agrokorja šli v napačno smer in nevede namesto delovnih mest pri dobaviteljih reševali nasedlega lastnika in še koga, ki se je s pomočjo odvetniških operacij zavrtel lastništvo in ga skril,« pojasnjuje Lacković.

Kot je dejal, sam ni glasoval za razrešitev finančnega ministra Zdravka Marića, ker ni hotel rušiti vlade, Hrvaška pa v sedanjem položaju po njegovem mnenju nima časa za nove volitve. Ali je to, da zakon ne predvideva zamrznitve Todorićevega premoženja naključje ali ne, poslanec noče ugibati, se mu pa zdi zanimivo, da je med vsemi poslanci le on opazil to luknjo.

»Cilj je omejiti Todorićev vpliv na sanacijo«

Razlastitev Todorića se mu zdi populističen ukrep, ker je njegovo zasebno premoženje kaplja v morje v primerjavi z Agrokorjevim dolgom. »Cilj je omejiti Todorićevo razpolaganje z deleži in njegov vpliv na sanacijo. Če je svoje deleže zastavljal, jih lahko prevzame kakšen sklad in jih proda naprej špekulativnim vlagateljem. Izredni upravitelj Ante Ramljak mora imeti popoln nadzor nad skupino,« dodaja Lacković.