Libera združuje znanstvenike v Solkanu

Mednarodni strokovnjaki bodo poglabljali znanja uporabe naprav Libera iz podjetja Instrumentation Technologies iz Solkana.

Objavljeno
30. maj 2017 17.48
libera workshop
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Visokotehnološko podjetje iz Solkana Instrumentation Technologies bo v četrtek in petek gostilo deset inštitutov, ki upravljajo pospeševalnike osnovnih delcev. Zbrali se bodo na 13. delavnici Libera Workshop, kjer znanstveniki vsakoletno izmenjujejo izkušnje, ki jih imajo pri delu z družino instrumentov Libera.

Instumentacija, ki jo podjetje razvija 17 let, je postala standardni del opreme vseh pomembnih pospeševalnikov na svetu, saj je Instrumentation Technologies vodilni proizvajalec vrhunske opreme za trg diagnostike žarka pospeševalnikov osnovnih delcev.

Skupna lastnost družine instrumentov Libera je, da merijo parametre žarka, ki operaterju pospeševalnika omogočajo optimizacijo delovanja in s tem zagotavljanje kakovostnih pogojev na raziskovalnih postajah v pospeševalnikih. Ob delavnici vsako leto potekajo tudi izobraževanja za uporabo merilnih naprav Libera.

Odzivi iz prve roke

»Libera delavnica je za nas izredno pomembna, saj lahko iz prve roke izvemo, kako stranke uporabljajo naše inštrumente. Iz njihovega razmišljanja lahko velikokrat razberemo, kaj dodatnega bi si morda stranke še želele in se z njimi lahko na tej podlagi pogovarjamo za dodatni razvoj instrumentov. Dialog v živo nam omogoči tudi, da skupaj identificiramo ideje za uporabo in razvoj, ki jih sicer najverjetneje ne bi,« je pojasnil direktor podjetja Rok Uršič.

Uspešen spin-off Red Pitaya

Podjetje v zadnjih letih vstopa tudi na nove trge na področju visokotehnoloških rešitev. V letu 2013 je razvilo napravo Red Pitaya, ki lahko iPhone, tablico ali osebni računalnik spremeni v natančen merilni instrument. Po uspešni kampanji na Kickstarterju, kjer so zbrali dobrega četrt milijona dolarjev, so se odločili nadaljevati zgodbo v obliki ločenega spin-off podjetja.

Naprava Red Pitaya je prejela tudi nagrado Frost & Sullivan 2014 Global New Product Innovation Award za najboljši nov produkt v kategoriji elektronskih testov in meritvenih naprav.

Podjetje je v zadnjih dveh letih pridobilo tudi pomembne posle na področju interneta stvari (Internet of Things), sporočajo iz družbe.

Trenutno v podjetju v sodelovanju z ameriškim tehnološkim podjetjem Itron, ki ponuja izdelke in storitve na področju energetike in upravljanja vodnih virov, razvijajo baterijsko in omrežno napajana komunikacijska vozlišča z možnostjo priklopa različnih tipal.