Listroj Power podpisal pogodbo za največji slovenski izvozni posel

Za romunskega investitorja bo Litostroj Power dobavil opremo za hidroelektrarno Stejaru. Vrednost projekta je 75 miljonov evrov.

Objavljeno
08. maj 2015 17.49
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana/Bukarešta - Vodstvo podjetja Litostroj Power je danes podpisalo pogodbo za enega najobsežnejših projektov v zadnjem letu po prevzemu podjetja s strani češkega EnergoPro. V konzorciju z vodilnim lokalnim partnerjem na področju energetskega inženiringa SC Romelectro SA, bo tako Litostroj Power za romunskega investitorja Hidroelectrica SA obnovil in dobavil opremo za hidroelektrarno Stejaru. Skupna vrednost celotnega projekta je 75 milijonov evro, so sporočili z Litostroja.

Družba bo poskrbela za hidravlično zasnovo, testiranje modelov, proizvedla in dobavila štiri nove Francisove turbine in skrbela za nadzor montaže opreme, v skupni vrednosti 20 milijonov evrov. HE Stejaru, ki letno proizvede 435 gigavatnih ur električne energije, je bila zgrajena med leti 1950 in 1960, kot ena največjih takratnih HE v Romuniji. Obnova elektrarne bo trajala sedem let, saj bodo agregati zamenjani postopoma, eden po eden, ob obratovanju ostalih agregatov, so pojasnili.

Ob prisotnosti romunskega ministra za energetiko Andreia Gerea je ob podpisu pogodbe predsednik uprave Litostroj Power Emil Žižka med drugim dejal da bodo z izvedbo del na hidroelektrarni Stejaru v izvozu ustvarili okoli 20 milijonov evrov prihodkov, kar bo dodatno stabiliziralo njihovo sicer uspešno poslovno leto. »Romunija je za nas pomembno tržišče in s tem projektom dodatno krepimo tudi menjavo med obema državama, torej Slovenijo in Romunijo. Projekt je za nas izziv in obveznost, da bomo zaupanje, ki ga je nekdanji ČKD Blansko vzpostavil pri prvotni gradnji HE Stejaru, nadaljevali tudi v Litostroj Power pri tej obnovi. Hkrati v konzorciju z domačim SC Romelectro SA pri tem projektu za električni del vključujemo v dveh tretjinah posla tudi lokalna podjetja in podizvajalce,« je še dodal Žižka, ki sicer za Litostroj Power za letošnje leto napoveduje obseg podpisanih pogodb za nove projekte v skupni vrednosti okrog 70 milijonov evrov.

Hidroenergetski projekt, za katerega je danes podpisalo pogodbo podjetje Litostroj Power, je eden največjih v tej državi v zadnjih letih.