Litostroj jeklo proizvodnjo oddal Marguču

Najemnik naj bi v svoje podjetje prezaposlil tudi večino delavcev Litostroja.

Objavljeno
09. maj 2017 18.40
Proizvodnja Litostroj jekla. Ljubljana 8. januar 2014.
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Litostroj jeklo, ki si prizadeva, da bi namesto v stečaj šel v drugo prisilno poravnavo, je večji del proizvodnih zmogljivosti oddal štajerskemu poslovnežu Ferdinandu Marguču. V novo podjetje so zato že prezaposlili nekatere delavce Litostroja, večina pa naj bi pri novem delodajalcu začela delati z junijem, ko bodo Margučeve družbe prevzele preostanek zmogljivosti družbe.

Direktor Litostroj jekla Miroslav Gnamuš zatrjuje, da so se za oddajo dejavnosti podjetja, ki se ukvarja z izdelavo jeklenih ulitkov odločili, ker jih je skrbelo, da bodo zaradi prisilne poravnave ostali brez naročil.

Kot smo že poročali, je Finančna uprava (Furs) zaradi neplačanih davkov in prispekov, ki supaj znašajo okoli sedem milijonov evrov, predlagala stečaj ljubljanske družbe, ta pa je marca namesto stečaja predlagala prisilno poravnavo.

Načrt prestrukturiranja Litostroja, ki ima 40 milijonov evrov dolgov, predvideva, da bi družba v prihodnje oddala oziroma prodala večino svojega premoženja in tako poplačala svoje dolgove.

Iskanje dogovora z ločitvenimi upniki

Pogoj za potrditev prisilne poravnave pa je, da družba do 20. junija predloži sporazum z upniki, ki imajo zavarovane terjatve. Največji med njimi je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), nato Furs, Nova KBM in še nekaj manjših upnikov. Gnamuš pojasnjuje, da v sodelovanju s Fursom poskušajo doseči ta dogovor o delitvi kupnine od prodaje nepremičnine.

»Naš namen je zagnati proizvodnjo, oz. program, na katerem smo sicer že sodelovali. Svojo dejavnost želimo razširiti na področje ulitkov, ki lahko naš proizvodni program ustrezno dopolnjuje in širi,« o razlogih za najem odgovarjajo v Margučevi družbi Tekoma. Potrjujejo, da so odkupili tudi del 700.000 evrov terjatev od avstrijske slabe banke Heta, za odkup nepremičnin na območju Litostroja pa se zanimajo tudi pri banki Intensa Sanpaolo, a posla ne komentirajo.

Povezave z Gnamušem?

A ob najemu se pojavljajo ugibanja, ali ni Marguč povezan z Gnamušem. Margučevo podjetje je namreč že zdaj poslovno sodelovalo z Litostroj jeklom. Poleg tega je družba KO Marguč marca letos kupila podjetje Litostroj specialno jeklo, ki je bilo januarja letos ustanovljeno na istem naslovu, kot ga imajo Gnamušove družbe.

Gnamuš kakršno koli povezavo zanika. Kot pravi, je družbo ustanovil Ljubomir Gajić, od katerega je Marguč nato podjetje kupil. Priznava pa, da je Gajiću dal dovoljenje, da družbo registrira na njihovem naslovu.

Prezaposlitev delavcev

Marguč naj bi prevzel tudi večino od 170 zaposlenih v Litostroju. Margučevi pravijo, da je to odvisno od obsega poslov,ki jih bodo lahko zagotovili, okvirno pa predvidevamo okrog 130 zaposlenih. Eni so pogodbe že dobili, večina naj bi z delom začela v začetku junija. Gnamuš, pojasnjuje, da jih ima okoli 20 pogoje za upokojitev, za preostale so pripravili program razreševanja presežnih delavcev. To potrjujejo tudi v hišnem sindikatu, kjer pa prek komisije za pogojni odpust nasprotujejo nameri, da bi odpustili delavce invalide.

Bolj kritični so v regijskem sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije. Njegov sekretar za Ljubljano in okolico Zlatko Hernčič opozarja, da se bodo delavci s prezaposlitvijo odrekli pravnemu nasledstvu. »Izgubili bodo minulo delo, jubilejne nagrade in tudi odpravnina bo pri novem delodajalcu nižja,« opozarja sogovornik.

Odprto bo ostalo tudi vprašanje okoli 5,4 milijona evrov neplačanih davkov in prispevkov, ki jih za dve leti dolguje Litostroj jeklo. Hernčič meni, da ne gre za reševanje položaja delavcev, ampak za reševanje premoženja tistih, ki so povzročili probleme, saj bo najemnik prevzel posle proste vseh bremen. Hernčič se zdi nezaslišano, da je država dovolila, da podjetje v njeni lasti delavcem ne plačuje prispevkov. Največji lastnik družbe je namreč s 55-odstotnim deležem prav DUTB.

Molk DUTB

Zato smo za pojasnila zaprosili tudi slabo banko, od koder pa odgovorov nismo dobili. Pri tem naj spomnimo, da smo DUTB že v preteklih mesecih večkrat zaprosili za informacije o reševanju usode Litostroj jekla, a smo vselej dobivali odgovore, da informacij v zvezi s prihodnjimi potezami ne morejo razkrivati, ker da bi s tem lahko vplivali na potek procesov.

Litostroj jeklo je sicer lani prihodke od prodaje skoraj podvojil na 9,8 milijona evrov, čisto izgubo pa znižal na 2,7 milijona evrov, medtem ko je leto prej presegla sedem milijonov.