Ljubljanski mlin zdaj melje v Mariboru

Žito je za posodobitev odštelo tri milijone evrov.

Objavljeno
03. oktober 2012 22.57
INTES
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Družba Žito je v skladu s poslovno strategijo združila ljubljanski in mariborski mlin. Selitev iz prestolnice v Maribor je v zadnjih desetih letih eden največjih projektov Žita; stala je tri milijone evrov.

Posodobljeni mlin deluje v Intesu v Melju, ki je, kot trdijo v skupini Žito, sinonim za mlinarsko dejavnost z dolgoletno tradicijo. »Skupina Žito se s selitvijo mlina v Maribor približuje žitnici Slovenije. Bližina mlina osnovni surovini, pšenici, namreč pomeni nižje stroške storitev in obratovanja. Pšenice, ki je v Sloveniji odkupimo največ med slovenskimi mlinarji, letos smo je odkupili od domačih proizvajalcev 25.000 ton, tako ne bo več treba voziti v Ljubljano,« je povedal predsednik uprave Skupine Žito Janez Bojc.

Drugi razlog za selitev v Maribor pa je lokacija zdaj že nekdanjega ljubljanskega mlina. Nekoč industrijsko območje BTC se namreč vse bolj spreminja v trgovsko središče, zato dolgoročna vlaganja v naložbe na območju, ki bo imelo nekoč v celoti trgovsko-poslovni značaj, niso smiselna, pravi Bojc.

Ob uradnem zagonu mlina se je Bojc dotaknil še aktualnega poslovanja Žita, s katerim ni popolnoma zadovoljen, saj se poraba zmanjšuje. Po njegovih besedah smo se v Sloveniji dolgo trudili, da bi potrošnike prepričali, da smo v krizi, in ti kar nekaj časa temu niso verjeli: »Zdaj vam lahko zagotavljam, da so leta 2012 začeli verjeti. Porabijo manj, in to se prehrambeni industriji pozna.« Bojc računa, da bodo z varčevanjem do konca leta prihranili za dva milijona evrov stroškov in ga zaključili s pozitivnim izidom.